Новини

Възстановчиците от Добрич влизат в три роли по празниците

Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк"Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк"В дните около националния празник възстановчиците от Добрич ще влязат в ролята на руснаци освободители в Провадия, ще освободят Велики Преслав и ще се бият с турците в Троянския Балкан.
Изявата на добричкият военно-исторически клуб в Провадия е самостоятелна. Там ще бъде пресъздадено посрещането на руските войски в града. Събитието се провежда за втора поредна година по инициатива на община Провадия. Възстановчиците от  Регионален клуб "46-ти пехотен Добрички полк" ще минат в строеви марш по централните улици на града и ще застанат като почетен караул по време на панихидата в памет на загиналите за свободата на България. Ще бъде пресъздадено и влизането на драгунски разузнавателен разезд, както и посрещането на генерал Манзей в освободения град.
На 1 март представителна група на добричкия клуб ще вземе участие в първата възстановка "Преминаването на Троянския Балкан от отряда на генерал Карцов и боевете за местността Орлово гнездо". Възстановчици от цяла България ще вземат участие в живата историческа картина, която ще върне зрителите към тежките сражения, които се водят през януари 1878 г. В сурови зимни условия – огромни преспи и снежна буря, отрядът на генерал Павел Карцов се насочва към Троянския проход, отбраняван от шест табора редовна турска войска. След тридневни сражения турците са принудени да се оттеглят, а руснаците продължават настъплението си към Кърнаре, преодолявайки по пътя предизвикателствата на суровата зимна планина. В бойно поле ще бъде превърната местността Беклемето в Троянския Балкан, а първата пушка се очаква да гръмне около 10:30 ч.
Навръх националния празник 3-ти март група от 15 добрички реконструктори ще се включи във второто издание на възстановката, пресъздаваща освобождението на старата столица Велики Преслав и боевете край село Светлен. Организатор е Регионален клуб "Седми Преславски полк" с подкрепата на общината в старопрестолния град.