Събота, 13-ти юли 2024 г. | 00:43:29

Новини

В Силистра съхраниха паметта за освободена Добруджа

Сборник с разкази за величествените дни, в които българската армия влиза в Южна Добруджа,  представиха тази седмица в Силистра. Документалната книга е озаглавена "Съхранена памет. Спомени на съвременници" и е посветена на 75-ата година на Крайовската спогодба. Сборникът е съставен от доц. д-р Румяна Лебедова, Цветана Цанова и Йордан Георгиев. По време на представянето му, участваха и хора, чиито разкази са поместени в сборника за времето преди 1940 г., както и за отзвука от събитията, произтичащи от така нареченото Второ Съединение на България, пише в блога Версинаж.
"Разказите са записвани по различно време и от различни хора, което е указано коректно и без никаква намеса в автентичния текст. Съхранена е спецификата на индивидуалния изказ, субективното преживяване, личното отношение. Това са съкровени спомени, в които, редом с детайлите, пресъздаващи голямото историческо събитие, оживяват уникални човешки съдби", обяснява доц. д-р Румяна Лебедова. Добавя, че са записвани обикновени хора, неизкушени от литературата. Разказите на съвременниците на голямото събитие са емоционални, простодушни и вълнуващи със своята способност да предадат човешко лице на историята.
Книгата тепърва предстои да бъде разпространявана. Очакват се  благодетели, които да подпомогнат съставителите така, че творбата да стигне до читалища, училища, неправителствени организации, пенсионерски клубове и всички патриотично настроени добруджанци.
В края на месеца в Добрич ще се проведе литературна конференция, посветена на юбилея. Междувременно в София ще има и друг подобен форум, за да стане възможно повече хора да участват в раздумката, посветена на Крайовския мирен договор.
Последни новини