Новини

В Русия забраниха със закон псувните в литературата, на сцената и на екрана

Вносителят на законопроекта г-н Станислав Говорухин | Снимка: АрхивВносителят на законопроекта г-н Станислав Говорухин | Снимка: АрхивРуската Държавна дума одобри днес на второ четене законопроект, който налага глоби за ругатни и псувни, използвани в театрални постановки, на концерти и във филми, които се прожектират по екраните, съобщиха руските медии. Първото четене на законопроекта беше преди една година. Негови вносители са група депутати, начело с председателя на комисията по култура Станислав Говорухин. Според новоприетия във вторник закон, ако на културно мероприятие се псува, на гражданина, използвал такава лексика, ще бъде наложена глоба от 4-5 хил. рубли, а на юридическите лица, допуснали явлението – 40-50 хил. рубли.


Информационните агенции припомнят, че преди година законодателно бе забранено да се използва непристойна лексика в средствата за масова информация. Тогава руският медиен регулаторен орган Роскомнадзор  наложи на интернет сайтовете да носят отговорност за чуждите мнения, изразени на страниците им. Депутатите пък се замислиха дали блогърите няма да ги принудят да наложат забрана за псуване в целия интернет.
Според официалните разяснения на Роскомнадзор като нецензурни думи се сочат общоизвестните и в българския език думи и изрази, започващи с "х", "п", "е" . В руския език има поне около 5000 думи с нецензурно съдържание, докато в английския език те са 16, пише във филологическите изследвания. В интернет вече се предлагат самоучители, които дават идеи за оригинални ругателни и нецензурни словесни съчетания.