Новини

В музея на Добрич черпят с токайско вино под звуците на чардаш

Ценна сбирка от автентични произведения на унгарското културно наследство ще бъде показана в музея на Добрич другата седмица, когато ще гостува  Музеят на народното приложно изкуство в град Кечкемет. Грациозно изваяни глинени съдове, пъстри везани покривки, възглавници, писани лавици, изящни накити, представящи красотата и многообразието на унгарското приложно изкуство, ще могат да видят добричлии в сряда. Експозицията е събрала предмети, изработени в духа на някогашните традиции в областта на художествените занаяти – дърворезба, тъкачество, везба, грънчарство. А показаните в изложбата произведения на съвременни майстори възвръщат към нов живот уникални образци на народното творчество и пазят жив спомена за вековни традиции, съобщават от РИМ Добрич.
Гостите  ще имат възможност не само да се докоснат до съхраненото традиционно изкуство, но и да опитат от прочутото токайско "вино на кралете"  под неповторимите звуци на чардаша.
Изложбата ще бъде открита на 29 октомври /сряда/ от 17.00 часа в музея в градски парк "Св. Георги". Организатори на събитието са Унгарският културен институт, община Добрич и РИМ – Добрич.