Новини

В Добрич посветиха изложба на Ким Ир Сен

Изложба, посветена на гостуването в България на вожда на Корейската трудова партия Ким Ир Сен, откриха днес в Регионалната библиотека "Дора Габе". Книги, художествени произведения и фотоматериали от Корейската народно-демократична република бяха подредени във фоайето на библиотеката. Проявата е организирана от Посолството на КНДР в България и Община град Добрич, съобщават от РБ "Дора Габе".
"Изложбата е посветена на 40-годишнината от гостуването на Ким Ир Сен в град Добрич, обяви по време на откриването посланикът на КНРД в България Зу Уанг Хуан. Присъстващият на изявата проф. д-р Велико Иванов пък прочете от името на добричлии телеграма до настоящия вожд на КНДР, другаря Ким Чен Ун.
Ето какво съдържа текста на телеграмата, цитиран от Дарик Добрич:
"До първия секретар на Трудовата партия на Корея, първи председател на Държавния комитет за отбрана и върховен главнокомандващ на корейската народна армия, другаря Ким Чен Ун, Пхенян.
Уважаеми другарю Ким Чен Ун, ние гражданите на град Добрич, събрани на тържествено събрание и откриване на изложба във връзка с Деня на слънцето (б.р. рождената дата на Ким Ир Сен 15.04.1912г.), Ви поздравяваме, а чрез Вас и целия корейски народ, и ви пожелаваме упорита работа за построяване на могъща процъфтяваща социалистическа държава. Днес, когато много страни скъсаха със социалистическите идеали, корейският народ строи социализъм в много жестока обстановка. Непреодолима сила, с помощта на която корейският народ развива социализма, е опората в собствените сили. Линията на корейската трудова партия, възприета от неизчерпаемата творческа сила на председателя Ким Чен Ун и на народните маси, е пример за българския народ. Пожелаваме Ви успех, оздравяване на междукорейските отношения и бъдещо обединение на единната корейска нация.
От събранието"
Бележник припомня, че визитата на Ким Ир Сен в Добрич е през 1975 година. Вождът е починал през 1994 г. Рождената му дата се чества и досега в КНДР като Деня на слънцето.
България е една от малкото страни в света, поддържащи активни дипломатически отношения с КНДР. Двете държави установяват дипломатически контакти на 29 ноември 1948 година. През 1970 година правителствата на НРБ и КНДР подписват Спогодба за културно и научно сътрудничество. На 24 март 1998 е подписана Програма за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата за периода 1997 - 1999.  В Института за чужди езици в Пхенян съществува катедра по български език.
България възстановява посолството си в Пхенян през 2005, а севернокорейското посолство в София е единственото в региона и отговаря за контактите с 10 държави. Последното посещение на български политик в Северна Корея е визитата на Соломон Паси през 2007 година.

Експозицията в Добрич може да бъде разгледана до края на месец април 2015 г. във фоайето на библиотеката.

Коментари  

0 #2 88 04-05-2015 21:44
Де да беше скрита камера
Цитиране
+6 #1 никодим 22-04-2015 23:33
А, няма да се хвана... Скрита камера е, нали!
Цитиране