Петък, 12-ти юли 2024 г. | 22:42:51

Новини

У нас момичетата пушат повече от момчетата

21 процента от децата под 10-годишна възраст в България са палили цигара. В страната вече е тенденция момичетата да пушат повече от момчетата. Това сочи изследване, проведено сред 3000 български ученици, на възраст между 13 и 15 години, които са от 50 случайно подбрани училища в страната. Проучването е правено този месец и е по повод Световния ден за борба с тютюнопушенето – 31 май, съобщават от РЗИ Добрич.
Според статистиката, 82% е вероятността учениците от семейства на пушачи също да посегнат към цигарите и да станат пушачи.
Тази година Световната здравна организация (СЗО) чества Световния ден без тютюн под мотото: "Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия". Изследване на СЗО на световния пазар с тютюневи изделия показва, че една от всеки десет потребителски опаковки е свързана с контрабандна търговия.
А глобалната епидемия от тютюн годишно води до смъртта на около шест милиона души. От тях над 600 000 са непушачи, които умират от излагане на вторичен тютюнев дим. При липса на действие до 2030 г., епидемията ще доведе до смърт на повече от осем милиона души. Повече от 80 % от тези предотвратими смъртни случаи ще са сред хората, живеещи в страните с ниски и средни доходи. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени, напомнят здравните специалисти.
Тютюневите изделия са продукт, в който се съдържа психоактивното вещество никотин. Никотинът "закача" пушачите за цигарите и причинява ефект на наркоза в мозъка. Той е измамник, който внушава на подсъзнателно ниво, че е необходим и много важен за нас. Пушенето понижава нивата и на бетакаротина, витамините D и В12, фолиевата киселина. В медицината се смята, че недостигът на витамин В12 и фолиева киселина е сред причините за рака на белите дробове. Цигарите са и сериозен оксидант, пушенето води до загуба на минерали от костите. Активните пушачи боледуват по-често от хронично обструктивна белодробна болест (ХОББ). Изключително уязвима от активното тютюнопушене е сърдечносъдовата система, като последиците са: сърдечен инфаркт, аневризма на аортата, стенокардия и др. Активните пушачи намаляват репродуктивните си способности. Пушенето при бъдещите майки води до ограничаване растежа на плода, спонтанен аборт, ниско тегло на новороденото дете.
Намаляването на броя на пушачите, особено сред младите хора, е изключително важен проблем за общественото здравеопазване и налага ангажирането на всички държавни сектори, включително и на образованието, смятат от СЗО. Отказването от тютюнопушенето води до увеличаване на вероятността за по-дълъг живот в добро здраве, което прави програмите и дейностите в тази насока жизненоважни. Посланията за начина на живот без тютюн могат да бъдат по-успешни, когато са отправени по-скоро към семейството като цяло, отколкото към отделния индивид.
Можете да се възползвате от подкрепа в преодоляване на зависимостта, съвети и окуражаване, които са необходими за предприемането на тази трудна персонална стъпка, ако посетите Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушене в РЗИ – Добрич. Той се намира на ул. "Кирил и Методий" № 57.
Последни новини