Новини

Цветница е ден на зараждащия се живот

Старите хора казват, че ако вържем върбата на кръста си, тя  ще ни дари здраве и успех дори в най-трудните ни начинания. Вярва се, че всичко окичено с върба, ще бъде здраво през цялата година. Скритият смисъл на празника е върбовото клонче да ни пази до следващата пролет, а молитвата към Господ е, да не дава никому кръст, по-голям от този, който може да носи.
Според Новозаветните евангелия, ден преди да влезе в Йерусалим  Иисус  Христос  възкресява престоялия четири дни в гроба Лазар. После изпраща двама от учениците си да му доведат вързаната в началото на селцето Витфагия ослица и малкото й, заръчвайки им, ако някой ги попита защо го правят, да кажат, че е потребно на Господ. Разбрали, че ослицата е за Иисус никой от селяните не възнегодувал. И така Христос  влиза в Йерусалим. А вярващите, до които вече е достигнала благата вест за възкресения Лазар, го посрещат тържествено. Народът вижда в  Иисус  Христос своя спасител, затова постила пътя  пред нозете му с цветя, размахва палмови  и маслинови клонки. Всички пеят: "Осанна! Благословен Идещият в името Господне, Царят Израилев".
Изплашени, фарисеите заповядват на Иисус да забрани на хората да изливат радостта си. Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъни ще  извикат, отвръща обаче той.
И шествието продължава от Елеонското възвишение до храма. Спасителят прогонва оттам събралите се търговци  и извършва множество изцеления на страдащи хора.
На Цветница в православните храмове на миряните се раздават върбови клонки. Осветени и благословени  от свещенослужителите още през нощта, те се поемат от вярващите и всеки ги отнася в дома си за здраве. По традиция клонка от върбата се поставя пред иконата, за да пази дома от всякакви злини. От останалата част се изплита върбово венче, което се поставя над входната врата, за да защитава цялото семейство от уроки чак до разпукването на следващата пролет
В някои краища на България празникът се нарича още Връбница, Цветна Неделя, Вая и Куклинден, но навсякъде е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с лаврови и маслинови клонки.
Този ден е празник на всички, кръстени на цветя.
Празник имат Аглика, Божура,Вероника, Виола, Виолета,Върба,Върбан, Върбинка,Гергин,Гергина, Гроздан, Гроздана, Далия, Дафина, Делян, Деляна , Дилян, Диляна, детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, калинка, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарита, Невен, Невена, Невян, Ненка, Перуника, Ралица, Ренета, роза, росен, Росица, ружа, Теменужка, Трендафил,,Цено, Цвета, Цветелина, Цветанка, Цветан,Цветелина, Цветелин, Цветомила, Цветомир, Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина - не пропускайте да ги поздравите.