Събота, 13-ти юли 2024 г. | 00:12:43

Новини

Срам! Трева никне на покрива на къщата на Будевска!

Трева никне от покрива на къщата на БудевскаТрева никне от покрива на къщата на БудевскаНа рождения ден на Адриана Будевска, трева поникна на покрива на къщата музей на актрисата в Добрич. Бурените са превзели двора на малката постройка отдавна. От няколко дни обаче треволякът се е пренесъл в буквалния смисъл на думата върху родната стряха на легендарната изпълнителка на трагични роли.
Сградата е общинска собственост и е занемарена от години. Малката скромна къщичка, в която се е родила Адриана Будевска, е обявена за паметник на културата от 1976 година. Постройката обаче не е реставрирана от 36 години и непрекъснато се руши. Покривът е пробит и на места дори липсва, сградата е с нарушена конструкция, оградата съборена. Заради лошото състояние на музея през 2005-та  година експозицията е пренесена в Дом паметник "Йордан Йовков". Повече от 10 години от община Добрич обясняват колко много пари са необходими за реставрация и консервация на къщата музей, как са Дворът е буренясъл отдавна, а покривът на места липсваДворът е буренясъл отдавна, а покривът на места липсваправени всякакви опити да бъдат намерени средства по програми или от спонсори, но все удряли на камък.
Така от много време родната стряха на актрисата стои като цирей в центъра на Добрич, а пълната безстопанственост на музея очевидно не смущава  нито общинските администратори, нито факторите в културните среди на града. И днес, в чест на 136-годишнината от рождението на Будевска, местните власти поднесоха цветя пред паметната плоча на изоставената къща музей. Дали общината не чака бурените да покълнат от цялата сграда, че да може да я съборят с основание?

Официално поднесените върху развалините цветяОфициално поднесените върху развалините цветя

Коментари  

0 #1 обективен 14-12-2014 07:27
Единствената мисъл,която вълнува общинските властници как да си осигурявят 13-та заплата!!!
Цитиране
Последни новини