Новини

След ултиматум от МРРБ: Община Добрич върна част от велосипедите

Пред Дом-паметник "Йордан Йовков" вече има пет велосипедаПред Дом-паметник "Йордан Йовков" вече има пет велосипедаОбщина Добрич тихомълком върна част от велосипедите по проекта за Йовков, след като получи ултиматум от МРРБ. Нареждането на принципала е следствие от въпрос на народния  представител Калина Балабанова, изпратен до министър Лиляна Павлова.
Припомняме, че 30-те велосипеда бяха закупени по проект "Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация" и през 2013-та бяха монтирани към шест велостоянки в Добрич. Както Бележник писа две от местата бяха променени – вместо пред къщата на Йовков и пред музея в парка, велосипедите бяха поставени пред общината и пред парк хотел "Изида". Виж разследването тук. А от миналата пролет всички колелета изчезнаха.
На 13 май т.г. депутатът от АТАКА Калина Балабанова изпраща чрез председателя на Народното събрание Цецка Цачева въпрос до министъра на МРРБ Лиляна Павлова. Питането е във връзка с "некоректното изпълнение на обществената поръчка". "Кой е взел решение велосипедите да бъдат поставени пред "Изида" и "Кой ще понесе отговорност, че велосипедите умишлено не се вадят", пита народният избраник.
Велостоянката до Етнографската къщаВелостоянката до Етнографската къщаНа 25 май Балабанова получава отговор. "Местата на петте велостоянки не са обект на предварително съгласуване от Управляващия орган на ОППР", пише министър Павлова. Информира, че на 18 май е изпратено писмо до община Добрич "относно неизползването на велосипедите и е поставен срок от един месец за предоставяне на велосипедите за ползване от гражданите на общината. След изтичане на този срок УО на ОПРР ще направи проверка на място и в случай на неизпълнение ще санкционира общината по надлежния ред."
От кметството на Добрич са били изключително експедитивни, установи проверка на Бележник. Общината въобще не е чакала да дойде 18 юни и тогава да върне велосипедите. Въпреки че все още не е успяла да разработи правилник за ползването им, тя е поставила без много шум част от колелетата още на 27 май. До края на тази седмица във велостоянките имаше общо 17 велосипеда. Надяваме се, че скоро ще се появят и останалите 13 екосъоръжения.
А каква е системата за ползване на велосипедите в Европа, очаквайте в следващите издания на Бележник.

Коментари  

+2 #2 Непитан 01-06-2015 02:38
182 076 лв. делено на 30 e равно на 6069,20 лв.! ;-)
Тоест всеки велосипед струва цели 6069,20 лв.!!!
За толкова пари можеха да се закупят на едро ОКОЛО 800 велосипеда и да се раздадат на гражданите! Коментарите са излишни... :-x Но неее..., някой трябваше да изгради „първата по рода си велосипедна система за отдаване на велосипеди под наем“... Тъпанария! Писна ми от това дебилно европейчене.
Цитиране
+4 #1 Георгиев 31-05-2015 17:17
А в Балчик велосипедите са безплатни!
Цитиране