Новини

Скандалът с даренията за наводнен Добрич влиза в съда

Пострадали от наводнението граждани коментират ситуацията с помощите на среща с кмета на Добрич Детелина Николова.Пострадали от наводнението граждани коментират ситуацията с помощите на среща с кмета на Добрич Детелина Николова.Скандалът с паричните дарения, които бяха раздадени на пострадалите от наводнението добричлии, влезе в съда. Недоволни от критериите за разпределението на средствата граждани, подадоха жалби в Административния съд на Добрич, съобщиха самите тъжители. Справка на Бележник.бг в деловодството на институцията установи, че до края на работния ден в петък, са подадени 13 жалби.
Припомняме, че със заповед на кмета на Добрич Детелина Николова бе назначен Обществен съвет, който да определи критериите за разпределяне на получените дарения и помощи. Така 450 хиляди лева от дарителската сметка на БЧК, набрани от есемеси, бяха разпределени по следния начин: На 80 семейства бяха раздадени по 1600 лева, 480 семейства получиха по 625 лева, а 140 семейства – по 150 лева. Повече от 30 души се оказаха извън списъците за помощи, обясни в интервю пред Бележник.бг Ивка Михнева, която представлява 362-ма пострадали от наводнението добричлии. Гражданска проверка установила, че еднакво пострадали домакинства, получават различни размери на помощите. Виж тук. Ощетените първо подали жалба до назначения Обществен съвет. В края на тази седмица сезирали Административния съд. В жалбите хората оспорват различния размер на помощите, начина по който са определяни и компетентността на определящите.
Разследване на Бележник.бг пък установи, че, според заповедта на кмета Детелина Николова, Общественият съвет няма правомощия да разпределя парични дарения. Печално прочулият се Обществен съвет на Добрич има право само да изготви критерии за всички пострадали домакинства и въз основа на тези критерии да направи списък за подпомагането им с битова техника. Виж тук.
Кметът на Добрич Детелина Николова лично изрази готовност да сътрудничи на Бележник.бг, за да бъде изяснена ситуацията докрай. Тя ще огласи своята в позиция в интервю, което ние ще публикуваме своевременно.

Коментари  

+3 #1 SOS 25-08-2014 06:57
Спасете на от интервюто на детелина!Не допускайте отново да ни учи на разум,"който тя положила вече два месеца"-цитат от срещата с пострадалите.Редно е да отговори на следните въпроси:
Кой предложи гражданската квота?Какви са определените критерии?Защо общественият съвет са си превишили правата?Какво точно е контролирал определеният в заповедта да упражни такъв?!
Цитиране