Новини

САЩ разполагат у нас танкове и оръжия, колкото за рота или батальон

САЩ ще разположат танкове, артилерия и друго военно оборудване в източната и централна част на Европа, съобщи министърът на отбраната на страната Аштън Картър по време на посещението си в Талин днес.  Щатският държавник заяви, че бившите съветски републики – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша, вече са се съгласили да приемат части от това оборудване на своя територия. Елементи от него ще бъде позиционирано и в Германия, съобщи Ройтерс.
Според документ от американската армия арсеналът, разположен в Европа, ще включва 250 танка, бойни пехотни машини от типа "Брадли" и самоходни оръдия. Оръжията, разположени във всяка страна, ще бъдат достатъчни за въоръжаването на рота от около 150 войници, или батальон от около 750 войници.
По време на посещението си Картър обяви още и планове за съвместна работа с базиран в Естония натовски киберцентър, чрез който да се развият и стратегии за киберсигурност.
След като миналата година Русия присъедини полуостров Крим, държавите от НАТО решиха да ускорят военните обучения и ротацията на въоръжени сили в рамките на страните членки в Европа.
В отговор на действията на САЩ руското министерство на отбраната заяви, че разполагането на танкове и тежко въоръжение в страни на НАТО, граничещи с Русия, би било най-агресивното американско действие от Студената война насам.
По-рано миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че страната ще добави още 40 междуконтинентални балистични ракети (МБР) към своя ядрен арсенал до края на годината.
След началото на конфликта в Източна Украйна Западът многократно отправи обвинения към Русия за участие в конфликта - твърдения, които Москва категорично отрича. Въпреки това съседните на Русия страни, особено балтийските държави, в които има руски малцинства, се страхуват, че Москва може да създаде подобна на украинската криза и на техните територии.