Новини

Съдът в Добрич реши да не се отнемат имотите на Наско Атлантата

Окръжният съд в Добрич отхвърли иска на комисията "Кушлев" за отнемане в полза на държавата на имуществото на бизнесмена Атанас Атанасов, известен като Наско Атлантата. Производството бе образувано след подадено мотивирано искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
С иска трябваше да бъде отнето недвижимо и движимо имущество на стойност 8 471 629 лв от физическите лица Атанас Атанасов, съпругата му Теодора Атанасова, Мирослав Г. и от още седем търговски дружества. Ходът на гражданското дело бе даден през ноември 2011 година.
Припомняме, че Атанас Атанасов има влязла в сила присъда от 2006, с която е признат за виновен, че през периода август – септември 1997 г. е използвал  документи с невярно съдържание и е получил без правно основание чуждо движимо имущество в размер на 13 660 950 неденоминирани лева. Присвоеното имущество е в особено големи размери, поради което му е наложено наказание "Лишаване от свобода".
През 2011-та година Комисията "Кушлев" поиска да бъдат отнети от посочените физически и юридически лица имотите: Спортен комплекс "Спортна среща" в Добрич, апартамент и административна сграда също  в Добрич, дворни места, земеделски земи и урбанизирани имоти в Кранево и Рогачево, 5 автомобила БМВ, 3 Мерцедеса, АУДИ, Мицубиши и Порше, собственост на ответниците.
С решение от 28 октомври т.г. Окръжният съд в Добрич отхвърля иска на комисията. Мотивът е, че  комисията е използвала тенденциозна методика, за изчисляване на приходите на лицата. Не се приема и твърдението, че имуществото им е придобивано на цени, по-ниски от пазарните.  
Съдът смята, че предявените искове нямат законово основание и трябва да бъдат отменени заедно с наложените обезпечителни мерки.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.