Новини

Съдът реши: Кметът на Добрич е Йордан Йорданов

Административният съд на Добрич потвърди решението на ОИК, с което кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов е избран за кмет на Добрич. Това става ясно от публикуваното на сайта на ведомството решение. Магистратите заседаваха по казуса, защото ПП ГЕРБ оспориха изборния резултат. Припомняме, че хората на Бойко в Добрич поискаха повторно преброяване на недействителните и на действителните гласове от конкретно посочени секции.
След като това бе сторено, съдът установи, че на първия тур наистина има неправилно отчетени бюлетини, които СИК в съответните секции погрешно е поставила вместо в белия в черния чувал за проведения референдум. От неправилно отчетените 32 са в полза на кандидата на ГЕРБ Детелина Николова. Нейният резултат се повишава от 14 319 на 14 351 гласа, което представлява 49.060% от общия брой действителни гласове. Повторното броене доказва, че при проведения първи тур на изборите за кмет Николова не е получила повече от половината от действителните гласове, за да бъде избрана за кмет на община Добрич.
След проверката  опонентът на Николова – Йордан Йорданов също вдига гласовете, защото са открити в негова полза 6 неправилно отчетени като недействителни бюлетини. След повторното броене той повишава резултата си от 5 639  на 5 645 гласа. В проценти това представлява 19. 298% от общия брой гласове.
Има разлики и в резултата от втория тур. След преброяването на всички 128 секции се оказва, че Йордан Йорданов получава още 8 гласа от бюлетини, неправилно отчетени като недействителни. Към гласовете за Николова също се прибавят нови 5. Така крайният резултат от балотажа на 1 ноември изглежса така – 11 805 действителни бюлетини за Йорданов и 11 519 действителни гласа за Николова. От което следва, че Йорданов печели изборите, защото е получил 286 гласа повече от конкурентката си Николова.
Решението на Административен съд Добрич подлежи на обжалване пред Върховен административен съд в 7-дневен срок от съобщението му до страните.

Коментари  

+1 #1 обективен 27-11-2015 05:24
И каква стана тя-с какво вече ще заплашва гражданите съпруга на бившата кметица ,че техния съд ще я върнат и ги очаква отмъщение?!
Цитиране