Новини

С 10 млн. евро ЕК подпомага Варна и Добрич, пострадали от наводнението

С 10 млн. евро ще бъдат подпомогнати Варна и Добрич, които пострадаха от наводненията през лятото. Европейската комисия вече е одобрила тези средства. Това заяви еврокомисар Кристалина Георгиева в Брюксел по време на кръгла маса на тема "Активна младеж чрез социални иновации", цитирана от Фокус.
Георгиева обясни, че тези средства трябва да бъдат потвърдени от Парламента и от Съвета. "Според мен, това ще стане в следващите дни. Ние сме в разгара на бюджетните преговори. Аз от сутрин до вечер се занимавам с бюджета на Европа, включително и с Фонда за солидарност и разчитам, че в следващите дни ще имаме успех.
Преговорите по бюджета вървят буквално тази седмица и днес, петък, ще бъде много критичен ден за това, да постигнем споразумение между Съвета, Парламента и Комисията. Ако това не стане днес, все пак ще стане в близките дни и в този пакет има средства, които се предназначени за Варна", посочва еврокомисарят.
Що се отнася до намаляването на вноската на България в Европейския съюз, Георгиева съобщи, че това вече е постигнато. "Това ми беше първата задача като човек, който отговаря за бюджета на Европа, защото тази година имаме изключително голям размер на преводите, които трябва да се направят от едни страни към други". Оказало се, че всъщност България е платила по-малко и сега трябва да доплати.
"За нас това е около седем млн. евро и с решението, което взехме в комисията даваме възможност на България до първи септември догодина да направи тази вноска", обяснява Кристалина Георгиева.
Последни новини