Новини

С 10 000 лв. финансират 11 книги от Добрич

Община Добрич ще откупи и преиздаде книги на местни автори. Подпомагането е общо с 10 хиляди лева, съобщават от пресслужбата на кметството. Кои автори да получат финансиране е определила експертна комисия, назначена със заповед на кмета. Както и миналата година, отново няма информация колко са били кандидатите и колко от тях са одобрени. Правилата за избор  също са неясни, защото да подпомогнеш автор, който пише за Добрич, или е от Добрич, не може да бъде критерий. А в общината, разбира се, никога не е имало художествен съвет. Как преценяват текста, никой не знае, но прави впечатление, че някои имена  са дежурни за подпомагане всяка година. Заглавията на писанията им пък са нищо не значещи фрази, които могат да бъдат сложени над всеки безличен и нищо не казващ текст.
Ето кои книги ще бъдат подпомогнати:
С общински средства ще бъдат откупени книгите: "Добруджанска фолклорна съкровищница" на Атанас Пеев и "Екобъдеще, сътворено от добруджанци" на Иван Кръстев.
Ще бъде преиздадена книгата "Земеделието в Добричко" на Димитър Николов. Финансира се издаването на книгите "Чешмите на Добруджа" на Иван Костадинов, "Лебедова приказка" на Ангел Тодоров, "Живот в хармония и красота" на Йовка Атанасова;, сборникът "Йордан Йовков. Документи. Писма. Спомени" на Кремена Митева и Добри Добрев,  "Писма за оригами" на Дияна Боева; "От въглена до графита" на Тодор Балев, както и книгата "Литературна къща" на Генка Петрова. С общински средства ще бъде откупена и книгата "Кавалерийските полкове на България" на Стоян Стоянов.

Коментари  

0 #2 обективен 29-09-2015 06:59
Явно циганските гласове този път няма да са достатъчни,та се налага да се пазаруват с парите на данъкоплатците и на"писатели".
Цитиране
+5 #1 Графомани на ясла 28-09-2015 15:49
Абе, мога да разбера защо ги подпомагат в издаването, ама защо им ги изкупуват след това!? Толкова ли са безинтересни, че никой не иска да си ги купи? И после - ако книгата е произведена с парите на всички данъкоплатци - не трябва ли общината да получи след това безплатно тиража, а не да си купува нещо, което вече е платила!?
Цитиране