Събота, 13-ти юли 2024 г. | 01:20:40

Новини

Румънски шофьори нарушители се жалват, че са глобени без преводач

Административният съд в Добрич върна за ново разглеждане две дела по жалбите на румънски шофьори, глобeни  от  служители на Пътната полиция. Районните магистрати отмениха санкциите заради липсата на преводач при съставянето на актовете. Втората инстанция  констатира процесуални нарушения и настоява за  баланс между обществения интерес и личните права.
Румънският  водач с инициали Д.Н. е спрян за проверка до с. Стефан Караджа в 6.00  часа на 28 май. Пътните полицаи забелязват пукнатина на предното  му панорамно стъкло. Установяват, че при влизането в страната шофьорът не е заплатил винетна такса. Превозното средство  е с регистрационен номер, валиден само за територията на Румъния. Мъжът е накаран лично да се подпише в графата нарушител. За пукнатото стъкло той е глобен с 30 лв., за табелите – с 50 лв., за липсата на винетка – с 300 лв. При съставянето на акта не е отбелязано, че лицето не владее български език и не може да направи възражения. Чужденецът обжалва  наказателното постановление пред Районния съд в Добрич. По неговите думи, той е разбрал за какво са наложени глобите едва, когато си е ангажирал адвокат. В съдебната зала един от катаджиите оспорва това негово изявление и свидетелства, че е обяснил закона на английски език. Първата инстанция отменя наказателното постановление, защото не е представено в писмен вид на разбираем за водача език. Началникът на сектор Пътна полиция, който е наблюдавал на място работата на проверяващите, решава да обжалва решението на районните магистрати пред техните колеги от Административния съд. Там съзират процесуални неточности, свързани с имената на румънеца, и връщат делото за ново разглеждане. Отбелязват, че и без преводач водачът е бил съвсем наясно с трите нарушения, защото навсякъде е длъжен да пътува с изправен,  надлежно регистриран автомобил, да се снабди с винетен стикер или евентуално да заплаща аутобаните.
Ново произнасяне на районното съдилище предстои и по казуса на румънски гражданин, чийто фиат пунто е проверен в същата полицейска акция на 28 май в община Добричка. Постановени са 350 лева за  лисваща винетка и  невалидни регистрационни номера на българска територия. Водачът  Г.И. е лишен от правоуправление за срок от един месец. При първото разглеждане на делото представителите на Пътната полиция дават показания, че са обяснили всичко необходимо. Твърдят, че не може при всеки подобен случай да се търсят преводачи. Според проверяващите, нарушенията, извършени от румънския гражданин, са тежки, но отстраними още при влизане в страната – като заплати винетна такса на ГКПП Йовково или на първата бензиностанция, като управлява с определените от българското законодателство регистрационни табели. Районното съдилище излиза с решение, че при санкционирането водачът е останал с ограничени права, без възможност да даде обяснения или да направи възражения. Административният съд  на свой ред отбелязва, че първата инстанция е изпуснала в съдебното си решение една от четирите нули в номера на наказателното постановление. Техническата грешка прави наложително обезсилването  на решението по делото. Новото му  разглеждане трябва да изясни  и мястото на нарушението, доколкото в акта е посочено едно, в наказателното постановление – друго, а от свидетелските показания – трето. Административният съд  се позовава и на европейска директива, според която при налагането на санкция за пътнотранспортни нарушения не се изисква преводач, а такъв е необходим само при евентуално обжалване пред съда.
Последни новини