Новини

Ресторантьор обжалва акт за лоша хигиена

Собственик на ресторант в Кранево оспорва в съда, че заведението му е затворено заради лоша хигиена.  Дейността на ресторант "Соната" е била спряна основателно, става ясно от съдебното решение. Принудителната мярка, постановена от инспекторите по безопасност на храните в разгара на сезона, е потвърдена от Административния съд в Добрич.
Заведението хлопнало врати в 12.00 часа на 31 юли заради безобразна хигиена. Инспекторите констатирали съвместното "съжителство" в едно хладилно помещение  на храни с вътрешна опаковка  и колбаси, поставени в кашон от рибно филе. До зоната за студена кухня достигали неизмити зеленчуци, а мивките за подготовка на храни се използвали и за обливане на съдовете. Ресторантът нямал разработена процедура за подмяна на фритюрната мазнина. Везната, картофобелачката и миялната машина били със замърсени и корозирали повърхности.  Не съвсем чисти се оказали вратите и уплътненията на хладилните съоръжения. Необезопасените крушки и кабели  в склада  пък затруднявали почистването на стените и таваните. Трите пожарогасителя трупали трайни наслоявания от прах и мазнини.
Нередностите  били отстранени в рамките на една седмица. Бърза инспекция документирала промените и възстановила дейността  на ресторанта със заповед от 6 август. Въпреки това собственикът пуснал жалба до съда с пощенско клеймо от 14 август. В тримесечния срок за произнасяне по казуса,  магистратите потвърждават, че компетентните органи имат право да спират временно или завинаги обектите, допуснали такива нарушения. Ресторантските помещения, в които се приготвя храната, трябва да са така устроени, че да позволяват адекватна поддръжка, дезинфекция, предотвратяване на замърсявания. Необходимо е да се осигурява адекватно пространство за хигиеничното изпълнение на всички операции. Затова съдилището в Добрич отхвърля жалбата на "Пърфект травъл"  срещу  заповедта на ОДБХ за спиране от експлоатация. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.
Преди временно да удари катинара, заведението е преминало няколко проверки без установени нарушения. Предходна инспекция, провокирана от наводненията в Кранево през юни, не маркирала нередности.  Още два констативни протокола, последвали кризисната ситуация в региона,  също  са съставени "на чисто". Единият бил вследствие на подадена жалба, а другият –  на текущ контрол.

Коментари  

0 #1 Дишай! 03-11-2014 20:21
Баси, че тия ако дойдат у нас ще ми забранят да си живея в гарсониерчето бе!
Цитиране