Новини

Разполагат край Шабла командния център на НАТО в България

Учение на полигона край ШаблаУчение на полигона край ШаблаКомандният център на НАТО в България ще бъде разположен до град Шабла, твърди "Стандарт" като с позовава на източници от българския генералитет. Около центъра ще бъде изградена и военна база, чиято основна цел ще бъде охрана на изнесения команден щаб. Официално за предстоящото изграждане на натовската база бе съобщено по време на посещението на генералния секретар на алианса Йенс Солтенберг миналата седмица.
След визитата му започнало наддаване за това къде ще бъде командната база на НАТО в България. Появиха се информации, че тя ще бъде ситуирана във Варна. Там ще има много малко натовци, по-скоро за пред публиката. Основният център обаче ще бъде край Шабла, твърдят източниците на "Стандарт". След срещата на най-високо ниво в Уелс през септември миналата година алиансът взе решение за изграждането на подобни командни бази в Литва, Латвия и Естония - от една страна, и Румъния и България, от друга.
"Стандарт" научи, че южното крило е трябвало да бъде попълнено с команден център и в Турция, който да бъде разположен на нейното черноморско крайбрежие. Анкара обаче е отказала, за да не разваля отношенията си с Русия.
Командната база на НАТО край Шабла ще има за цел основно контрол на морския трафик, управление на многонационалните военни формирования на пакта в региона, разузнаване - основно електронно и радиолокационно и аналитичен център. НАТО има практика в подобни командни бази да бъдат изпращани най-подготвените офицери. Там ще работят и умовете на военната доктрина, чиято основна цел е анализ на ситуацията, източно от българското крайбрежие. Със сигурност при изграждането на базата ще бъдат създадени
нови стационарни линии за свръзка чрез кабели
Това е така, защото сателитната връзка е лесно уязвима за разузнавателните средства за противника, обясниха военни. Основен момент ще бъде и изграждането на логистиката, която включва на практика създаването на малко градче с всички удобства за военните в него. Командният център на пакта в България се очаква да има основните отдели на останалите подобни бази в Европа. Въпреки че българският със сигурност ще бъде по-малък, той ще включва следните отдели: отдел личен състав, който ще прави подбор на кадрите, разузнавателен отдел, чиято цел е събиране на информация чрез електронно и радиолокационно разузнаване, оперативен отдел, където се разиграва чисто военната обстановка и се вземат решения, технически отдел, който се грижи за техниката в базата, логистичен, който пък поема цялата логистика, и свързочен.
Наши военни припомниха, че през последните десет години българският морски флот се дислоцира основно на юг от Бургас. Така на практика Варна и районът останаха свободни за военноморско присъствие. В морската ни столица обаче е щабът на нашия флот.
Шабла е идеалното място за подобен център. Според радиоразузнавачи климатът там подпомага получаването на информация по електронен и радиолокационен път. Разстоянието до Крим е само четиристотин километра. Край града се намира единственият у нас зенитен полигон, на който десетилетия наред са тренирали български ракетчици и зенитчици. Напълно възможно е натовската база да бъде изградена именно в този район, твърдят запознати.
В непосредствена близост е военното летище на Добрич. Факт, който със сигурност е бил отчетен при избора на Шабла.
От години наред се счита, че руското влияние във Варна е особено силно. Не е тайна, че градът се приема за предпочитан от организираната престъпност на страни от бившия Съветски съюз. Според български анализатори, изборът на района за натовска база е свързан и с тези факти. Не случайно командването на НАТО за Южна Европа е ситуирано в Неапол, където мафията в Италия е най-силна. Явно и у нас подходът е същият.
Командната база на НАТО в България ще може да ръководи мобилни военни формирования, които се намират на наша територия. Идеята е постоянните учения, които се провеждат на базата, да бъдат използвани за максимална натренираност на личния състав преди евентуалното му изпращане в реални бойни действия. Досега те се водиха основно в Ирак и Афганистан. Ако се наложи обаче, този път предислокацията може да се окаже Украйна. Не е тайна, че новите командни бази на НАТО се изграждат именно във връзка с усложнената обстановка в Украйна и анексирането на Крим. При всички случаи може да се очаква засилено присъствие на военноморски сили на пакта в Черно море. Със сигурност ще бъде използвана радиолокационната система ЕКРАН, която контролира корабоплаването и охраната на морската ни граница.

Коментари  

0 #2 Tomis 28-01-2015 19:29
Никакъв щаб, никаква база няма да има на НАТО нито в Шабла, нито където и да е. Това е поредната медийна манипулация към българина с цел отклоняване на вниманието му в друга посока и скриване на истинската причина за посещенията на "височайшата кохорта", която бе наскоро в БГ. Не се заблуждавайте, ние сме запазена територия на Русия още от 03. 03. 1878 год. и това никога няма да се промени. И ако си мислите че Русия, НАТО и САЩ са кръвни врагове, също се заблуждавате. Всичко това е театър и бутафория. Всички те са от едната страна на барикадата а от другата страна предполагам вече се досетихте кой стои - да, точно така, обикновеният, простият човечец. Горепосочените "велики" просто сядат, разпределят си света и си управляват, пардон, експлоатират. Мисля че това е най-точната дума. Това е всико, разбира се най-общо казано но разбира се най-важното. Подробностите и механизмите, относно как са прави всичко това са без значение.
Цитиране
-2 #1 ILIEV 26-01-2015 12:04
Super...
Цитиране