Новини

Работата разболява всеки втори българин

Работата уврежда здравето на всеки втори българин, установила анкета на Националния статистически институт, цитирана от в. "Труд". Според проучването 1,5 млн. души, представляващи 51,6% от всички заети, смятат, че проблемите на работното място се отразяват зле на физическото състояние на човека.
Неудобните работни пози и движения и рискът от трудова злополука са едни от най-честите фактори, увреждащи организма.
Над 376 000 души твърдят, че на работното си място са изложени на фактори, които могат да повлияят неблагоприятно върху психичното им здраве. Основният риск идва от напрежението, породено от липса на време или претоварване с работа. По-малка част от работещите посочвали, че са подложени на насилие, заплахи от тормоз и грубо отношение.

Над 380 000 българи са имали заболяване, причинено от настоящата или предишна работа. Най-често оплакванията са свързани с болки в костите, ставите и мускулите или проблеми със сърцето.
НСИ провежда за първи път подобно проучване. Анкетата показала, че 12 100 души са пострадали при трудова злополука през 2013 г. Над 70% от потърпевшите са мъже. Данните на НСИ се разминават драстично със статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ), който плаща обезщетения за трудовите злополуки. Според информацията на НОИ през 2013 г. по време на работа са се контузили 2768 души, което е 4 пъти по-малко от отчетените от НСИ.
Всяка трета злополука е предизвикана он катастрофа на пътя, сочат данните на статистиката.