Новини

Приют в Нюкясъл наема гушкачи на котета

Приют за котки в Нюкясъл търси доброволци, които да галят малки котета, съобщава британският вестник "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.
Става дума за центъра "Уестгейт арк", създаден за да приютява спасени големи и малки котки, повечето от които са диви или полудиви. "Спасяваме много бременни котки и полудиви котета и всички те се нуждаят от галене, така че да бъдат добри и да свикнат с хората. Това ги прави много по-подходящи за домовете", казва 55-годишният Пол Блек, създател на центъра.
Малките котета се нуждаят от галене между три и седем седмици, което се нарича "социализация" и е много важно за развитието на котката. Това е период, когато те свикват с хора, други животни и ежедневни гледки и звуци.
"Ако пропуснете тази възможност и те не бъдат изложени на хора продължително време в този период, стават диви или полудиви и колкото повече порастват, толкова по-трудно е опитомяването им", казва Блек.
Центърът публикувал призива за "гушкачи на котки" на сайта си, за да помогне на малките котета в периода на социализацията им и на по-възрастните диви или полудиви котки, които трябва да свикнат да са около хора, за да заживеят отново в дом.
"Имаме някои прекрасни доброволци, но те не са достатъчно", споделя Блек и допълва, че много от доброволците работят на пълен работен ден и могат да помагат само в определено време от деня. Блек създал центъра през април и дейността му се финансира чрез дарения и с пари, събрани при гаражни разпродажби и специално организирани събития.