Новини

Подменят уличните лампи в Добрич

Започна подмяната на уличното осветление в Добрич, съобщават общината. Ремонтът се извършва със средства от фонд "Козлодуй" и струва 300 000 евро.   Проектът и се изпълнява от испанската фирма "Етралукс". Ще бъде ремонтирано уличното осветление в част от кварталите "Дружба" 1, 2, 3, 4, "Добротица", "Христо Ботев", ЖК "Русия 2" (Червената пръст) и събирателни улици в централна градска част.
Предвижда се ново разпределение на стълбовете през 30 метра и замяната им от парков с уличен тип. Ще бъдат монтирани 800 броя нови стоманотръбни стълбове с височина 6 м със светодиодни улични осветители с мощност 36 W и 24W според класа на улицата.  Изпълнението на дейностите по проекта вече започна от ул. "Суха река" и ул. "Ропотамо." Монтажът ще се извършва поетапно на райони (по касетите управление на уличното осветление, включващи съответните участъци). Съществуващите стълбове ще бъдат премахвани след включването на новите линии. Предварително са взети мерки за минимизиране на неудобствата на гражданите по време на изпълнение на монтажните работи.
С новото улично осветление се планира да бъдат спестявани по над 400 тона въглеродни емисии за година. В рамките на проекта с подкрепата на фонд "Козлодуй" вече са санирани сградите на Диагностично-консултативен център II и основно училище "Панайот Волов" в Добрич. Вложените средства в двата публични обекта достигат 472 000 евро. С енергоспестяващите мерки само в учебното заведение ще бъдат икономисвани за отопление по 34 000 евро за година.