Новини

Пеевски купува половината от Техномаркет

Депутатът Делян Пеевски ще купи до 50% от веригата за техника и електроника "Техномаркет". Това сочи справка на сайта на Комисията за защита на конкуренцията, цитирана от actualno.com
Сделката ще се случи чрез фирмата "НСН Инвестмънт". До 20 юли 2015 нейн едноличен собственик бе майката на Пеевски Ирена Кръстева. На 16 ноември обаче синът влиза в компанията, наливайки 909 000 лв. в капитала. Общият капитал на "НСН Инвестмънт" към момента е 1 010 000 лв. Като управители на фирмата са посочени Ирена Ангелова Кръстева и Александър Кирилов Георгиев. За 2014 г. "НСН Инвестмънт" има печалба от 622 764 лв., а приходите му са 541 млн. лева.
Според подаденото с днешна дата уведомление, "НСН Инвестмънт" смята да придобие до 50% в компанията "Техномаркет България", която оперира едноименните магазини.
"Техномаркет България" бе смятана за близка до Цветан Василев фирма преди краха на Корпоративна търговска банка (КТБ). Миналата година пък един от основателите на "Техномаркет" - Николай Китов, беше арестуван за данъчни престъпления по искане на италианските власти. Екстрадацията му в Италия обаче беше отложена.
Китов държи миноритарен дял в "Техномаркет" - около 12%. От края на 2014 г. компанията се контролира от "Е.Миролио", компанията на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио. Италианецът катастрофира тежко в началото на ноември на АМ "Тракия", при която загинаха две жени. Комисията за защита на конкуренцията разреши на "Е. Миролио" ЕАД да придобие 50% от акциите на "Техномаркет България" АД през април тази година. Пеевски вероятно ще купи дела именно на Миролио.
Покупката на мажоритарния дял от "Техномаркет" е поредната придобивка на "НСН Инвестмънт". В средата на декември стана ясно, че компанията е придобила дял от 18% в производителя на опаковки за цигарената индустрия "Юрий Гагарин", оценяван на 8 млн. лева.
В края на август стана ясно, че "НСН Инвестмънт" притежава 5% от "Булгартабак Холдинг". Според актуалната цена на акциите на тютюневия холдинг, делът му се оценява на 24 млн. лева.
"НСН Инвестмънт" е собственик на КОМСО ТАБАКО ЕООД, ДЕСЕНТИА БЪЛГАРИЯ ЕООД и ТАБАКО ИНВЕСТМЪНТ ЕООД
Отделно депутатът от ДПС е собственик и на 50% от "Балканска медийна компания" (б.р., останалите 50% са на майка му Ирена Кръстева), която притежава "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД - собственик на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Меридиан мач", "Политика", както и на телевизията "Канал 3".