Новини

Патриарх Неофит проведе първия събор на Доростолските мъченици в Силистра

Българският патриарх Неофит отслужи в силистренския катедрален храм "Св. св. първоопастоли Петър и Павел" тържествена света литургия, посветена на първия Събор на доростолските свети мъченици. Съборът е част от празничния календар на Българската православна църква.
Заедно с патриарха в Силистра пристигна и патриаршеският хор при катедрален храм "Св. Александър Невски" – София. Песнопенията на прочутите ортодоксални гласове направиха тържеството внушително, съобщават от съседната добруджанска област.  
В ритуалите участваха епископи и отци от България и от съседни страни, заедно с областния управител Стоян Бонев и с кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.
"Ние помним и тачим паметта на тези, които са живели в този град, където преди 1 600 години е създадена Доростолска епархия. ", заяви Негово Високопреосвещенство доростолският митрополит Амвросий. Той припомни, че брегът на река Дунав е попил кръвта на мъчениците (св. Дасий Доростолски, св. Емилиан Доростолски, св. Квинтилиан Доростолски, св. Дадас Доростолски, св. Пасикрат Доростолски, св. Виталиан Доростолски, св. Валентиниан Доростолски, св. Юлий Доростолски, св. Никандър Доростолски, св. Марциан Доростолски, св. Максим Доростолски, св. Исихий Доростолски, св. Калиник Доростолски, св. Кирил Доростолски и др.
Но ние помним и знайните, и незнайни християни, жители на древния Дуросторум, пролели кръвта си за христовата вяра. Това са и воини на главните легиони и на местните жители – бедни материално, но богати с христовата вяра, каза още владиката Амвросий.
В 390 г. е даден живот на една от най-древните епархии – Доростолската, с пръв епископ Авксентий, ученик на апостол Вулфила. Имена на доростолските мъченици носят храмове в Румъния и Гърция (в центъра на Атина е св. Емилиян Доростолски).
Кметът д-р Найденов поздрави българския патриарх и му връчи вимпел с герб на град Силистра – един от най-старите и знакови в историята ни градове. Областният управител Стоян Бонев приветства госта, подчертавайки необходимостта ни от вяра и обединение за развитието на Силистра и на Силистренсикя край. В знак на уважение към Негово Светейшество той му връчи специален "Поздравителен адрес" и кошница с дарове от Крайдунавска Добруджа.
 атриарх Неофит благодари за поканата за тридневното си посещение в Доростолска епархия и подари на силистренския владика характерен медальон. Неофит донесе и мощи на светите братя Петър и Павел, чието име носи силистренският храм, за да се поклонят пред тях за пръв път и миряните от Добруджа. Накрая на стотиците силистренци, участници в събтието, бе раздаден курбан за здраве и в чест на събора на добруджанските мъченици.