Четвъртък, 29-ти септември 2022 г. | 23:24:29

Новини

Откъде дойде водата в Добрич? Вижте отговора на Бележник.бг!

Мостът, от който тръгва разливът в градския парк. Снимка: Юлияна ВелчеваМостът, от който тръгва разливът в градския парк. Снимка: Юлияна ВелчеваОткъде дойде водата в Добрич, е въпросът, който задават всички след небивалия потоп в нощта срещу петък. Бележник.бг направи две приблизителни карти на движението на водната стихия.
На първото изображение са отбелязани водосборните зони, от които тръгват вълните, потопили града. Те са две и са влезли в Добрич от север и от юг. Южната се захранва от водосбор около селата Драганово, Опанец и Богдан по протежението на река Добричка и се влива в южното дере, което минава през градския парк. От север към Добрич тече втора вълна, която идва от селата Поп Григорово, Плачи дол, Полковник Минково и Победа.
На втората карта сме отбелязали пътя на водата в самия град Добрич.
Дерето в градския парк поема вълната от юг, но близо до комплекс "Русалка" се блъска в мост, чиито основи са в обема на коритото на дерето. Пропускателната способност е занижена с 1 метър. Водата избива, разлива се встрани от дерето и нахлува в комплекс "Изида". Отклонената встрани от канала вода продължава през парка и тръгва към града. Превръща булевард "Русия" в пълноводна река и залива улиците с имена на реки – "Вардар", "Дунав", "Тунджа", "Осъм". На улица "Осъм" потопът взима жертва.
Междувременно водата от север се влива в дерето до "Сердика",  минава покрай сградата на пожарната и хуква през квартал "Иглика". Зад магазин "Пени маркет" южното и северното дере се съединяват и плисват към ДКЦ 2 и района около Хуманитарна гимназия. Водният стълб е с височина над 2 метра. Вълната разрушава къщите по улица "Копривщица".

Карта: Илия ВълчевКарта: Илия Вълчев


Карта: Илия ВълчевКарта: Илия Вълчев