Новини

Отец Павел улавя във фотоси християнския дух на Шабла

Птици летят към кръста символПтици летят към кръста символЕдна наистина патриархална фамилия ще гостува  в Шабла  с фотографски  "Щрихи от живота на християнското семейство".  Изложбата  е дело на иконом Павел Гърбов и четирите му малки дъщерички. Представянето на снимките   ще бъде на 21 ноември от 17.00 часа в Зеления образователен център. Градският хор с диригент Силвия Вангелова ще  вземе участие в откриването на експозицията.
Фотоапаратът винаги е  под ръка при обиколките на Павел Гърбов из  карнобатската му енория. Свещеникът изповядва убеждението, че точно малките  градове на България  са пазителите на неподправения български дух. Интересните фрагменти от архитектурата и историята на китната провинция  му помогнали да оформи  артистичния  си почерк като творец. Преживял радостта да запечата на дисплея си много красиви кътчета, побрал в групова снимка цяло едно десетилетие  от духовното си пребиваване във винения регион, Гърбов не се поколебава да сподели емоциите си с приятели и почитатели, с отец Павел Максимов от Шабла.
Дигиталната фотография се  оказала лесна за правене. Трудно било  да  се селектират  въздействащи  моменти, снимки  като за изложба. Затова духовникът претършувал  десетките записани  файлове заедно със своите дъщери. За всяка  от снимките положителния си или отрицателен вот  дали Теодора, най-голямата, на 15 години, Юлиана, на 14 години, Юлиана, Йоана и Василия на застиналия вулкан край Сухиндол  Юлиана, Йоана и Василия на застиналия вулкан край Сухиндол дванадесетгодишната Йоана и Василия – на 6 години. Така в експозицията  попаднали изображенията на градския площад, отразен в топка от елха, зимното утро зад заскрежения прозорец,  снегът в прибързалата розова пъпка.  Зрители, докоснали се вече до изисканата експозиция, отбелязват, че авторът вижда небето в многообразието му от изгреви  и залези. Пресъздава настроението  на храма в празник и делник – с птиците, накацали на кръста-символ, с огънчето на свещта, събрало човешките надежди за по-добро. Почитателите на Павел Гърбов посочват, той не само снима, но и рисува, пише калиграфски, изнася  беседи на съвременни теми като "Телевизиононото възпитание", например.  Има и книга, посветена на християнското семейство.
Павел Гърбов е роден на 30 януари 1974 г. във Велико Търново.  Студентските му години в Биологическия факултет на Софийския университет съвпаднали с рухването на комунистическия режим. Гърбов избрал проповедничеството пред науката и завършил успешно Богословския факултет в родния си град. Ръкоположен е за дякон, а след това и за свещеник от великотърновския митрополит Григорий. От лятото на 2003 г. е на служение в Сливенската епархия.