Новини

Орешарски спря "Южен поток", докато не се разберем с Брюксел

Премиерът Пламен Орешарски е разпоредил спиране на всякакви действия по изграждането на газопровода „Южен поток", докато не бъде постигнато разбирателство с Брюксел. Новината бе съобщена от самия Орешарски на брифинг в Министерски съвет веднага след срещата му с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън.
Българският министър-председател е обяснил пред високопоставените гости колко е важно страната ни да диверсифицира доставките на природен газ и е подчертал значението, което отдаваме на южния газов коридор и турското находище Шах Дниз.
На срещата са били обсъдени отношенията между България и САЩ в областта в икономиката и отбраната, както и въпроси за енергийната независимост и ситуацията в Украйна. Една от темите на разговора е била ситуацията в страната ни в контекста на евроскептичните тенденции в Европа. Премиерът е подчертал, че България е от малкото държави, които не са изпратили в Европейския парламент евроскептични депутати.
Посещение на високо равнище от страна на САЩ в кризисен период от развитието на региона е сигнал за по-голяма евроатлантическа солидарност, заяви в началото на пресконференцияга Орешарски. По време на разговорите с американците той е получил благодарност за участието на родния контингент в Афганистан.