Новини

Оранжев код за Добрич и Варна заради силен вятър

Оранжев код заради силен вятър е обявен днес във Варненска и Добричка област. Ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25-28 м/сек. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5 бала на север от Шабла и на юг от Бургас до 5-6 бала.
Опасносно е времето в общо 17 области в страната днес, защото освен силен вятър, има обилни дъждове и сняг, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.
Оранжевият код е в сила за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Шумен. ще духа североизточен вятър със скорост от 15 до 20 м/сек, и пулсации до 25 м/сек. Очакват се и валежи, предимно от сняг. Ще има условия за виелици.
В Смолянска област се очакват значителни валежи от сняг с количества на места до 40 -50 л/кв.м. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек. и пулсации до 25 м/сек.
В областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас е обявен оранжев код за обилни валежи и силен вятър. Там се очакват значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв.м;а в Родопите ще вали сняг. Ще бъде ветровито със скорост на вятъра 15-20 м/сек.