Новини

Община Добрич съобщава в нета, че почват плащания за наводнението

Разрушена от наводнението къщаРазрушена от наводнението къща"Община Добрич започва изплащането на възстановителната помощ на собственици на сгради, пострадали от наводнението." Съобщение с това заглавие се появи днес на сайта на община Добрич. Най-сетне, казахме си, и започнахме старателно да четем новината, че да съобщим на потърпевшите за началото на дългоочакваното действие. Колкото и да се старахме да намерим информация,  обясняваща кога започва въпросното плащане обаче, не открихме нищо.  Виж по-долу съобщението!
В публикувания текст се изрежда подробно известното законово положение, което регламентира кой има право на възстановителна държавна помощ. Има ли нужда от допълнителни документи, кого да питат хората, къде да ги внасят, има ли нови обстоятелства по темата, кога и как ще започне плащането - по тези въпроси нито ред. За да не пише кухи съобщения, Бележник.бг зададе въпросите си в пресцентъра на общината. "Госпожа Детелина Николова ще обясни всичко на среща с пострадалите в понеделник", беше официалният отговор. Всички потърпевши щели да бъдат уведомени.
Все пак, може ли да има важни съобщения за начало на действие, без да е посочено началото. И, дали останалите без къщи хора, могат да ползват интернет? Или, както по време на наводнението, съобщаваме по радиото, че е обявено бедствено положение и хората да стоят по високите етажи, без да сетим, че е спрян токът на наводнените.

Съобщението, публикувано на сайта на община Добрич:

СЪОБЩЕНИЕ
 
Уважаеми съграждани,
На основание чл. 31 ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет Ви уведомяваме, че Община град Добрич започва изплащането на възстановителната помощ на собствениците на сгради, пострадали от наводнението на 19 и 20 юни тази година. Право на възстановителна помощ имат физически лица, собственици на законно построени и единствени жилища, засегнати от бедствието или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища, за които са издадени Заповеди по чл.195, ал.4 или ал.6 от Закона за устройство на територията.
Възстановителната помощ се предоставя за:
1. частичното възстановяване и/или частична замяна на конструктивни елементи, както и за строително-монтажни работи, с които първоначално изпълнени, но увредени конструкции и конструктивни елементи се заменят с други видове или се извършват нови видове работи, с които се възстановява експлоатационната им годност, след издаване на заповед от кмета на общината по чл. 195, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) и разрешение за строеж;
2. премахване на жилищни сгради, за които е издадена заповед от кмета на общината по чл. 195, ал. 6 ЗУТ, станали са опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване и не могат да се поправят или заздравят.
Предоставената помощ се определя в размер, осигуряващ минимално необходимите битови условия на собствениците или лицата, които имат учредено вещно право на ползване и не може да превишава стойността на данъчната оценка на декларираното жилище.
Възстановителната помощ се предоставя на собствениците, след като те представят документи за плащане на:
а) инвестиционните проекти, когато такива се изискват съгласно Закона за устройство на територията;
б) извършените строителни работи по актове и протоколи по Наредба № 3 от 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството, издадена от министъра на регионалното развитие и благоустройството.
           
ДEТЕЛИНА НИКОЛОВА                                                                       
Кмет на Община град Добрич  
14. 10. 2014 г.

Коментари  

+1 #2 nikitoandi 15-10-2014 14:47
V ponedelnik ot kolko 4asa e tazi sre6ta i kude?
Mislq 4e prisustvieto na po"bydni" grajdani e zaduljitelno.Trqbva da go ima kato informaciq nqkade,no az ne go namiram.cu8u6
Цитиране
+1 #1 Непострадал 14-10-2014 18:51
Странно!
Цитиране