Новини

Образователният министър: Патриотизмът е част от закона, няма да го прескочим!

Може би в първи клас е по-добре да чуеш "Стани, стани, юнак балкански" и от там да започнеш да разбираш историята, отколкото с един исторически текст, който е свързан с дати и е по-сложен за дете от първи клас. Давам това само като пример, но разбира се, че ще ги има и датите, събитията и историческата обективност. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева в парламента, цитирана от БГНЕС.
Кунева отговори на въпрос относно политиката при изготвяне на учебните програми по история и литература за средното образование. Тя посочи, че това, което се опитва да направи реформата в образованието, е да се съобрази кои са децата в училище и как най-добре може да им се даде максимален обхват от знанията. Патриотизмът е част от закона и никой експерт няма да си разреши да го прескочи, категорична бе Кунева.
Тя поясни, че началният етап - от 1-ви до 4-ти клас в училище има за цел постигане на базово равнище на грамотност. "Изучаваните произведения са средства, а не цел за постигане на грамотността. За това те не се задават от учебната програма, а само се посочват тематичните кръгове, например Родината", посочи новият просветен министър. Според нея това дава свобода на учителите да се съобразят с възможностите на децата и да изберат творби за четене. "В 7 клас се изучава само българска литература. Знаем, че има отпадане на ученици и, ако това се случи, те ще са учили само българска литература. В 10 клас се изучава само българска литература, същото важи и за историята", увери Меглена Кунева.
Образователният министър осведоми депутатите, че повече от 50% от учебното съдържание в прогимназията и в 1-ви клас е знание и формиране на отношение към националната ни история. Тя отправи и молба към народните представители, когато се казва, че се качва един материал на МОН за обсъждане, това е материал за обсъждане. Кажете си спокойно мнението, ние ще го чуем, призова тя.
От друга страна новоизбраният министър на образованието обясни, че иска да осигури на всеки български интелектуалец възможност за културен дебат. "Има превес на изучаване на национална литература и история. Доказуемо е. В тези учебни програми имаме задължително затвърждаване на знанията, за да може да знаят децата наистина за "История славянобългарска", уточни Кунева.
Тя добави, че учителите ще имат много повече инструменти в ръцете си, за да може да изберат най-подходящия автор и занимания. Смятам, че можем да покажем в литература, че хуманността и толерантността е поставена на пиедестал. МОН работи с експерти, които умеят да слушат, заяви още Кунева