Новини

Ново разписание на БДЖ от 13 декември

Три влака вече ще пътуват от Добрич за Варна, има лека корекция в часа на тръгване на влака Добрич – София. Това става ясно от публикуваното разписание за движение на влаковете, което влиза в сила от днес, 13 декември. Голяма част от направените промени в новия график са съобразени с постъпили предложения и молби от страна на областни и общински администрации, друга част – с обосновани искания на редовни клиенти, а трети  са свързани с повишаване рентабилността и са съобразени с извършваните ремонтни дейности в различни железопътни участъци на страната, съобщават от "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД.
В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт. Гражданите могат да получат подробна информация за новия график от всички железопътни бюра и гари в страната.
Нощният влак Добрич – София през Повеляново тръгва в 20.55 ч. от Добрич и пристига в 6.11 ч. в столицата. От София за Добрич тръгва в 22.45 ч. и пристига в 7.54 ч.
От Добрич за Варна ще има три влака. Първият тръгва в 6.03 ч. и пристига в 8.02 ч., Втората възможност е с трен от 9.25 , който пристига в 11.19 ч. , а третата връзка е от 14.30, пристига в 16.16 ч. В обратната посока –  Варна - Добрич има четири влака. Те тръгват в 6.00, 12.35, 15.45 и 19.00 ч. и пристигат съответно в 7.54, 14.22, 17.45 и 20.52 ч.
От дружеството обявиха, че с влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение два международни бързи влака между София и Белград, в състава на които ще се движат и директни спални вагони между София и Москва през Будапеща – Братислава – Варшава – Минск. През лятото на 2016 г. В състава на влаковете ще пътува вагон между Минск и Варна, а московските вагони ще се движат до Варна и Бургас, както и в обратната посока.
Два международни влака ще пътуват между София и Будапеща, като ще преминават през Румъния по моста „Нова Европа”. Това са т. нар. влакове „Бонония”, за които съвместно с унгарските железници е договорена специална оферта за пътниците. Чрез тази оферта желаещите да пътуват ще могат да ползват преференциални цени при предварително закупуване на билет. Композицията влаковете ще бъде съставена от един седящ вагон, един кушет и един спален вагон, като на територията на България към състава им ще бъдат включени и вагони по направлението София – Видин – София.
През 2016 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 600 влака, от които: 20 международни бързи влака (като 4 от тях ще се движат само през летния сезон), 10 бързи влака със задължителна резервация (от които два сезонни през дните петък и неделя, както и два целогодишни през дните петък и събота), 74 бързи влака, 145 пътнически влака и 351 крайградски пътнически влака.