Събота, 13-ти юли 2024 г. | 00:37:14

Новини

Новият тренд в Добрич – жилище близо до парка и втори дом на село

Новата мода е имот до паркаНовата мода е имот до паркаДом, в който природата е на една ръка разстояние. Това е новият тренд на купувачите на жилища в Добрич. В несигурното пандемично време хората трескаво търсят в какво да инвестират. Доскоро маса народ влагаше средства в покупка на земеделска земя. Продължителната суша в Добруджа обаче рязко свали добивите и насочи към ново вложение  – покупка на жилище, обясняват брокери. Интересът всъщност тръгнал още от началото на коронакризата, когато притеснени добричлии започнали да звънят от чужбина и да проучват колко ще им струва новият дом, ако се наложи да прекратят гурбетчийството. После нещата се поуталожили, чужбинските обаждания позатихнали, но междувременно замрял пазарът на земеделска земя. Така търсенията се ориентирали към жилищата, но изискването било да са близо до природата – градският дом в Добрич трябва да е близо до парка, а вторият дом да е на село. Тенденцията не е изненада, защото българинът си е свързан с имотите, е обяснението на посредниците.
За разлика от миналата година, когато сделките се извършваха кеш, то сега Покупката на зелено може да излезе доста по-евтиноПокупката на зелено може да излезе доста по-евтинопокупките  се правят на кредит, посочва Павлина Тодорова от агенция "Престиж". В момента лихвите по ипотечните креди били много ниски, под 3 процента, което е много благоприятно за купуване на жилища.  "Търсят се и къщи, и апартаменти. И за всеки квартал в града си има купувачи, обяснява брокерът. Най-предпочитан обаче бил районът, граничещ с градската градина. Става дума за централната градска част, заключена между "Изида", училище "П.Р. Славейков" и болницата. Клиентите го харесвали, заради близостта с парка, комбинирана с възможности за спорт. Новото строителство в този район отговаряло на всички изисквания по БДС, било в пакет с гаражи и паркоместа. Офертите на жилищата непосредствено до парка били в евро, а вече по към центъра предложенията ставали в лева. Който има повче парички, избира този район, казва Тодорова. Към "Добротица" също имало интерес. Основно от семейства, за които редуцираният градски транспорт не е проблем, защото имат автомобили. А "Балик", "Игликите" и Рилските блокове се очертвали като по-нискобюджетни квартали.
Сега, по време на ковида, започнаха да търсят къща с двор, разказва Тодорова. Къщите обаче са лукс, защото част от дворното място е все още с отстъпено право на строеж, сиреч земята не е тяхна. Тя е или общинска, Балик се очертава като един от нискобюджетните кварталиБалик се очертава като един от нискобюджетните кварталиили държавна. Има и голяма съсобственост. Някои къщи още са на септична яма, има къщи, които са на гредоред. Повечето са старо строителство и се нуждаят от реновиране – смяна на дограми, поставяне на изолации, което е сериозен разход."
Цените на жилищата са с доста голям марж в зависимост от местоположението и вида строителство, сочи бързият преглед на обявите. Така гарсониера в покрайнините може да се купи за 35 хиляди лева. В центъра обаче цената ѝ стига до 55 хиляди лева. Тухлените двустайни вървят по 60-70 – 80 хиляди. Новото строителство в престижен квартал вдига цената на апартамента до 120-130 хиляди лева. Към по-високите предложения задължително върви локацията за близост с градската градина. Срещат се и обяви за 100 хил. евро. Покупката обаче може да излезе доста по-евтино, ако се пазарува  на зелено. Офертите за ново строителство в парка варират от 600 до 890 евро. Купувачите били предимно млади семейства, преценили, че им е по-изгодно да изплащат ипотека, отколкото да отделят всеки месец за наем. Едни искали да се отделят от възрастните, други да си купят по-голямо жилище. Имало обаче и съграждани, които в проблемното време решили да инвестират във второ жилище с намерение да го отдават под наем.
В Добрич има студенти, има и ученици от селата, които записват в средните училища. обяснява Тодорова. Търсели се основно малки жилища – гарсониери, боксониери. В кварталите наемът за двустаен е към 200 лева, но в центъра апартаменти се наемат за 300-350 лева. А за луксозните жилища цената може да стигне и 500 лева на месец, установи проверка на Бележник.

Втори дом на село
Ковидът роди нова тенденция – къща на село, в която да можеш да избягаш по време на карантина, Втори дом, в който, като се изолираш, да продължиш да дишаш, обяснява Ралица Кулева от агенция "Сигма-Д". Купувачи били млади семейства или хора, работещи в чужбина. Предпочитани били тези имоти, които са близо до Добрич, или пък до тях се стига по добри пътища. Например Добрич – Албена, Добрич – Балчик, Добрич – Генерал Тошево. Водещо в избора било къщата да има баня и вътрешна тоалетна, да не се нуждае от големи ремонти, а в селото да има магазин. Предните години тези сгради въобще не се търгували заради кражбите по селата. Сега цените им малко се покачили, но не двукратно. Вървели между 15 и 100 хиляди лева. Основният проблем при старите къщи обаче бил, че липсват планове.
Последни новини