Новини

Новата визия на площад "Свобода" се отлага, журито не класира проектите

Община Добрич да продължи да търси идеи за осмисляне на публичното пространство, предлага журито, което беше назначено по повод обявения  конкурс за новата визия на площад "Свобода". Преди това главният архитект на Добрич Боряна Станчева беше обявила задание с дълго и неясно заглавие от три реда: "Прединвестиционно обемно – устройствено проучване и решение за застрояване с обществени функции, осигуряване на необходимите паркоместа и обновяване на публичното пространство на Централна зона площад «Свобода» град Добрич". Според обясненията, дадени впоследствие, заданието целяло да получи идея, която да е едновременно с това решение за пространството в центъра на града. От което излиза, че община Добрич не знае какво иска и търси с конкурс някой да й го каже.  А този някой ще получи и парична награда.
Такъв конкурс е обявен на 1 септември, пристигнали са три проекта. Те бяха качени на сайта на кметството, а гражданите трябваше да кажат с анкета кой проект одобряват. Какво са казали гражданите не става ясно от прессъобщението, получено днес от кметството. Разбираме обаче, че е заседавало журито от архитекти, назначено от кмета на града. И журито, което е било в състав:
1. Арх. Боряна Станчева – главен архитект на община град Добрич - Председател;
2. Арх. Иван Димчев – ръководител екип на ОУП град Добрич – Зам. председател;
3. Арх. Светослава Коларова – представител на КАБ град Добрич;
4. Арх. Димитър Стефанов – представител на САБ;
5. Инж. Кольо Атанасов – представител на КИИП град Добрич;
6. Георги Ковачев – старши експерт в дирекция «Местни данъци и такси» в община град Добрич,
решило с мнозинство, че не бива да се присъжда първа, втора и трета нарада, а получените три конкурсни проекта, създадени от ЛЕГА ПЛАН К.Г. ООД , ВИДИ АРХ ООД и ПРОЕКТ ПЛЮС ООД, да бъдат наградени с 3 втори занижени награди в размер на 2000 лв.  
А "заради значимостта на територията, която е предмет на конкурса и липсата на предложения покриващи очакванията, журито предлага община Добрич да продължи търсенето на идеи за осмисляне на публичното пространство."

Коментари  

0 #2 НА КАРАКОЛЬО БАТИ МУ 21-12-2015 23:23
КОГАТО ЕДИН КОНКУРС ИМА СМИСЪЛ И СРЕДСТВА ЗА НЕГОВОТО РЕАЛИЗИРАНЕ ТОГАВА МОЖЕ ДА СЕ ТЪРСИ СМЕТКА И ДА СЕ ИРОНИЗИРА ДЕЙНОСТА НА ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ В ТОЗИ ОПИТ.САМО ПО СЕБЕ СИ САМОТО РЕШЕНИЕ НА ЖУРИТО И ВЪЗМОЖНОСТА ЗА ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА АНАЛИЗА НА ВЪПРОСНОТО ПРОСТРАНСТВО Е ПРАВИЛНО.ИМА ДОСТАТЪЧНО КАКВО ДА СЕ ОПРАВЯ И СТЯГА,ЗА ДА СИ БИЕМ В МОМЕНТА ГЛАВИТЕ КАК ДА ЗАПЪЛНИМ НА БЪРЗО И ПОСЛЕДНИЯ КВАДРАТЕН МЕТЪР В ГРАДА.
Цитиране
0 #1 Каракольо 03-12-2015 10:14
Дааа,така трябва.И наши хора архитекти трябва да спечелят конкурса....кои ли ще са те?Не ми отговаряйте,въпросът е реторичен!
Цитиране