Новини

На 23-ти пускаме книги на свобода в библиотека "Дора Габе"

На 23-ти април библиотека "Дора Габе" ще стане зона, в която могат да се пускат и да се освобождават книги. Кампанията "Пусни книга на свобода" се провежда точно на Световния ден на книгата и авторското право. Тогава, по време на Маратона на четенето, библиотеката организира за гражданите на Добрич и официална буккросинг* зона, в която ще имат възможност често да освобождават и да намират книги.
Буккросинг зоните са защитени места, където пътуващите книги могат да се приютят за по-дълго време.
На 23 април регионалната библиотека ще пусне  на свобода 19 книги в  публична и достъпна зона. Те ще бъдат регистрирани на сайта на кампанията www.bookcrossing.com, а след като бъдат прочетени, трябва  отново да бъдат освободени и върнати в зоната за споделяне. Всеки читател може да донесе собствени заглавия, които иска да "пусне в дивото". "Необлечените" книги, тези които нямат етикет с идентификационен номер, се оставят на гардероба. Буккросърите имат възможност да оставят своите издания на партера на библиотеката.
*Литературната игра буккросинг възниква през март 2001 в САЩ. Тя представлява пускане на книги на свобода и проследяване на техните пътешествия чрез сайта www.Bookcrossing.com. Буккросинг участват повече от 1 млн буккросъри, които са регистрирали повече от 10 млн книги, пътуващи из 132 страни. Те са на различна възраст и идват от различни географски ширини. Общността променя света и докосва съдби с всяка книга. Членството в сайта е безплатно, така че всичко, което е необходимо, е интернет достъп и любов към книгите.