Петък, 12-ти юли 2024 г. | 22:39:00

Новини

Може ли да има автомати за сладолед в школата на Добрич, ще решава МЗ

Вредно ли е да се продава сладолед от автомати в училищата на Добрич, ще решава здравното министерство. Това пише в отговора на РЗИ Добрич след подаден сигнал от добричлийката Десислава Първанова. На 1 октомври тази година тя е сезирала контролните органи, че в шест от училищата в Добрич се продава сладолед в разрез с изискванията за здравословното хранене на учениците. Първанова е обяснила, че това се прави след решение на ОбС Добрич. който е разрешил да се проведе търг и да се монтират автомати за сладоледи във фоайетата на ОУ "Христо Ботев", СОУ "П.Р.Славейков", ОУ "Панайот Волов", ОУ "Христо Смирненски", СОУ "Климент Охридски", Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" в Добрич.
"В  момента в тези училища се продава съответният сладолед. Той е сметанов и е производство на фирма "Изида", а на опаковката пише, че съдържа растителна мазнина, сухо мляко и др.", пише в жалбата на Десислава Първанова, адресирана до Агенцията за закрила на детето, до Министерството на здравеопазването и до Министерството на образованието и науката.
"Продажбата на сладолед в училищните лавки и павилиони не е допустима, тъй като продуктът има високо съдържание на мазнини и захар. Сладоледът вече попада в списъка с вредните за децата храни, които не трябва да се продават в района на учебните заведения и са включени в Наредба 37 на Министерството на здравеопазването", аргументира се нашата съгражданка. Вчера тя е получила отговор от РЗИ Добрич. От инспекцията обясняват, че са извършили насочен здравен контрол и са установили, че в шестте училища наистина се предлага сладолед, произведен от "Изида" ООД. Извършени били и проверки относно състава на предлагания продукт. Изпратено било и запитване по темата до ОДБХ – Добрич. Оттам отговорили, че сладоледът не е причислен към групата "Мляко и млечни продукти", а е към групата "Готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид". Наредбата на МОН за здравословното хранене пък определяла изисквания за организирано хранене в стол, бюфет за закуски и т. н, но не и хранене от автомати за сладолед. Последните били извън обхвата на нормата.  Като имали предвид получените от ОДБХ уточнения за вида на продукта и заради липсата на достатъчна регламентация в действащата наредба, от РЗИ уведомили здравното министерство и изчаквали отговор,  след който щяло да се вземе окончателно решение.
Последни новини