Новини

Млади социалисти: Къщата на Будевска липсва в сайта на РИМ Добрич

Изоставената къща музей на Адриана Будевска в ДобричИзоставената къща музей на Адриана Будевска в ДобричКъщата музей на Адриана Будевска е в категория  "Национално значение" под номер 77 в регистъра на недвижими културни ценности към Националния институт за недвижимо културно наследство, но не  фигурира в сайта на Регионален исторически музей – град Добрич. Това съобщават в отворено писмо до добричлии от младежкото обединение на БСП в Добрич. Те напомнят, че днес, 18 май, музейните работници имат празник и точно в този ден младите социалисти искали да изразят съпричастността си към възстановяването на родната къща музей на актрисата Адриана Будевска. Твърдят, че повече от година правят опити с лични средства да възстановят паметника на културата.
Те установили, че не финансирането е основен проблем. В личен разговор с директора на Регионален исторически музей Добрич Костадин Костадинов получили първоначално уверение за съдействие. След това в личен разговор с ексминистъра на културата Петър Стоянович отново получили широка подкрепа за инициативата да бъде опазено  културното ни наследство.
С писмо изх.N 94-00-487/14.04.2014 г. до община Добрич министерството на културата препоръчало да се предприемат всички действия с обезопасяването  и стопанисването на сградата.
Към днешна дата от Регионалния исторически музей и община Добрич обаче не са предприели конкретни действия.
"Отношението на политиците към културното наследство, представляващо част от общочовешката култура, изживява дълбока криза на ценности и критерии, затова призоваваме директора на Регионален исторически Добрич, да преглътне политическия си егоизъм и да опази осъзнато и мъдро културните ценности, предавайки ги на поколенията, независимо от политическата им принадлежност и да гарантира човешките права на всички граждани на Добрич, а именно:
- правото на свещен досег с оригинала на културните ценности
- правото на достоверна информация и истинно знание на историята и културата
- правото на равнопоставеност на поколенията спрямо наследството, което се предава."