Новини

Михаил Миков е новият председател на БСП

Михаил Миков | Снимка: АрхивМихаил Миков | Снимка: АрхивМихаил Миков е новият председател на БСП. Той получи подкрепата на 377 делегати. За другия кандидат – Драгомир Стойнев, са гласували 333-ма души.  Броят на гласувалите делегати е 726. Броят на намерените бюлетини в кутията е 726. Недействителни са се оказали 16 бюлетини.
БСП заслужава да бъде най-силната в новия 21 век, бяха първите думи на новоизбрания лидер. "Искам да благодаря на всички тези членове, симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на Конгреса затова, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг, на всички кандидати, които участваха честно и мислеха преди всичко за партията. Това е състезание за партията, а не за нас", каза още Миков, цитиран от в. "Сега". "Заедно ще постигнем достоен резултат за 120 годишната партия.  България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденции", обяви Миков.

Михаил Райков Миков е роден на 16 юни 1960 г. в Кула. Завършил е право в СУ „Св. Климент Охридски”. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент е по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски”.
Народен представител в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от 5-и избирателен район — Видин. Депутат и председател на 42-то Народно събрание. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г
Владее френски, руски, сръбски. Женен, с две деца.