Новини

Международен омнибус ще качва кинотворци в Двореца край Балчик

ОмнибусОмнибусМлади кинотворци от шест европейски държави ще качват идеи в международен омнибус по време на феста "В Двореца" край Балчик. Атрактивната филмова продукция тръгва на 26  октомври и ще продължи до 2 ноември.
Колкото и познато да е транспортното значение на думата омнибус, утвърденият й смисъл остава  като втори резултат, ако я изпишете в търсачката Google. Динамиката днес ни я  тълкува като съвкупност от всевъзможни  въпроси  и теми, свързани с  тиражирането на послания. Затова и  омнибусът на крайморската практика по документалистика всъщност ще бъде цялостен филм, съставен от няколко късометражни. Той ще се задвижи след работни срещи и ролеви игри, посветени на  европейското гражданство, миграцията и бедността на младите хора. Участниците ще  фокусират аудиовизуалните си познания върху позитивните ефекти на културното сътрудничество, демократичното гражданство и неформалното образование.
Организаторът  на есенното ателие Цанко Василев информира, че събитието ще събере 50 участници от Испания, Португалия, Хърватска, Грузия, Румъния и 14 от България. Василев е сред 11-те филмови специалисти, които ще  бъдат полезни със своя опит и съвети по време на специализираната практика. Чуждестранните му колеги от различни сфери на кино индустрията са: Нино Сабадзе, Русудан Мамасакслиси, Верико Мхеидзе и Давит Мелая от Грузия, Мигел Санчес, Пабло Гонсалес, Сона Наксон от Испания, Анна Патрисия, Анна Кармело, Гонсало Кинас от Португалия.
С ръководството на ДКИ- КЦ  "Двореца" Цанко Василев работи по изграждането на резидентски център за аудиовизуални артисти със съвременна лаборатория за обработка на звук и картина. Експертът е добре познат с приноса си през годините за Международния фестивал "В Двореца". Сред  неговите инициативи и активности са ежегодната обучителна програма PLUG-IN, "Филмър фордж", "Дисекция на демокрацията", "Месец на дигиталните изкуства", ателиета по режисура, написване на сценарии, монтаж и операторско майсторство, както и прожекции на филмови произведения на независими автори в София, Варна, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Велико Търново и Пловдив.
Последни новини