Новини

Магистрала Хемус ще минава на 15 км от Велико Търново

Лиляна ПавловаЛиляна ПавловаМагистрала Хемус ще минава на 15 километра от Велико Търново, обяви министърът на МРРБ Лиляна Павлова по време на посещението си във Велико Търново. Трасето ще бъде в района на село Поликраище, а оттам ще се пресича с магистрален път Русе – Велико Търново, предаде агенция "Фокус"
"Велико Търново е не само областен град, но и град на кръстопът, през който минават два европейски коридора. Трябва да направим всичко необходимо, за да можем да привлечем и туристическия поток и потока на транзитния трафик по най-добрия начин и от друга страна да изведем трафика от града, така че да имаме безопасно движение", обоснова решението Лиляна Павлова. Тя посочи,че са анализирани четири варианта за трасето на автомагистралата. След тежки дебати с кмета на Велико Търново Даниел Панов и народните представители, в това число и Цветан Цветанов, и след анализ с екипа на Национална компания "Стратегически пътни проекти", се е стигнало до мнението трасето да минава максимално близо до Велико Търново. Съгласието е  съобразено с технически и екологичен анализ.
Вече е обявена тръжната процедура за първите 60 километра на Хемус от Ябланица до разклона Плевен-Ловеч, каза още министърът на МРРБ. Тя  допусна, че ако процедурата няма обжалвания, дейностите по изграждането ще започнат още през лятото на тази година.
Паралелно с това със средства по ОП "Транспорт" е възложено цялостното проектиране и цялостния инвестиционен проект за останалия част от трасето – оставащите два етапа - от разклона Плевен-Ловеч до Велико Търново и от Велико Търново до Шумен, Белокопитово.
Павлова обясни, че за проектиране на път Русе – Велико Търново са предвидени средства в Агенция "Пътища" в размер на 4 млн. лева. Според нея, този пътен възел ще спомогне и за разработването на летище край Горна Оряховица.
"Тук има водени разговори за привличане на инвеститор за летището. Участъкът, който ще свързва магистралата с летището също ще бъде включен за рехабилитация", добави министърът. МРРБ ще направи всичко възможно до 2016 година да има пълна проектна готовност за изграждането на автомагистрала Хемус и на магистрален път Русе – Велико Търново, категорична e Павлова.