Сряда, 29-ти май 2024 г. | 14:32:43

Новини

Маестро Ангелов дарява за Коледа музикални лекарства на болните

Акустична репетиция  на Детската филхармония на Добрич в столицатаАкустична репетиция на Детската филхармония на Добрич в столицатаМузиката лекува! Тази  стара истина може да се види изписана върху редица  италиански инструменти от епохата на Ренесанса. И в наши дни цигулката въздейства ободряващо,  флейтата – успокояващо, а барабанът ускорява ритъма на сърцето.
Поклонниците на музикалната терапия ще имат възможността да послушат класическа музика на живо в добричката болница на 22 декември от 11.00 часа. Детската филхармония ще гостува при най-малките пациенти  с проекта "Звездите на Рождество". Оздравителният ефект на коледните песни и танци ще бъде приложен и в Центъра за психично здраве  на 16 декември от 10.30 ч.
Диригентът Ангел Ангелов подготвя за концертите тържествени и пасторални  творби, които излъчват радост и светлина. Маестрото включва в програмата позабравената "Зимна песен" на своя професор по композиция Парашкев Хаджиев и  произведението "Зеленей се, зеленей"  на Добри Христов, което не отстъпва на световните  коледни бисери. Съставът от 16 малки оркестранти, 20 хористи и 4 танцьори ще очарова публиката с изпълнения на  "Гавот" от Дж. Мартини и "Два гавота" от Бах. Моцартовите творби са традиционни за Детската филхармония.
Маестро Ангелов е  прегърнал идеята да  доставя музикални лекарства в Центъра за психично здраве всяка седмица. В медицинското заведение той организира концерт лектория, прилага система, разработена по време на  негова визита във Флорида преди две години. Методът се базира на блогоприятното психическо въздействие, което изкуството носи. Диригентът отбелязва: "Нямам нищо против финансовите жестове за нуждаещите се по празниците, но даряването на средства не е достатъчно. Хората имат нужда и от обич, от внимание, от споделено лично време. Музикантите трябва да отидат при своята публика". С личния си пример диригентът от Добрич следва едно послание, отправено от самия Дмитрий Шостакович. Срещата на Ангелов със знаменития композитор била белязана от мъдрите думи, че е безпредметно да напълниш залата с  много хора, ако не успееш да докоснеш сърцата им. Затова маестрото продължава да споделя радостта от музиката със своите възпитаници и с публиката. Той учи малките да бъдат скромни в желанията си и щедри в помощта си за ближния. Диригентът посвещава в музикалните традиции и в християнските ценности възрастните, призовава ги да бъдат добри на Рождество. "Ние не можем да бъдем други, генетично ни е заложено доброто. Когато си българин и православен християнин  е необходимо да отстояваш духовните принципи. Моят прадядо, софийският митрополит Партений, съратник на Антим Първи, е раздал всичко, което е притежавал. Твърде скромен е моят принос в сравнение с делото на такива наши духовни водачи", споделя Ангел Ангелов.
Последни новини