Новини

Любо Ганев и Светла Оцетова се оказаха агенти на ДС

Любо ГаневЛюбо ГаневВолейболната легенда Любо Ганев и олимпийската шампионка по академично гребане Светла Оцетова се оказаха агенти на Държавна сигурност. Имената им бяха съобщени днес от Комисията по досиетата след проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на членовете на Българския олимпийски комитет (БОК). И за Ганев, и за Оцетова в архивите на ДС е открит само картон и вписването на агентурното име в регистрационния дневник.
Настоящият вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев е вербуван през през 1987 година под псевдоним Тони. Сътрудничил е на Трето управление на ДС (ВКР).
В мъжкия национален волейболен отбор Любо Ганев играе от 1985 до 1998 г. През 2004 г. с фирмата си "Ремикс България" става представител на няколко италиански фирми, специализирани в използването на газ метан за автомобилно гориво. Към момента в страната има 38 метанстанции, които са собственост на "Ремикс България" ООД. Те са почти една трета от всички обекти в България.
"Не знам за какво говорите. Моето име там? Това аз сигурно съм бил на 20 години и изобщо не съм имал представа за какво става въпрос", коментира пред desebg.com бившият волейболист Любомир Ганев.
Светла ОцетоваСветла ОцетоваИ Оцетова е работила за същото Трето управление. Вербувана е през 1978 година под псевдоним Мариана. Оцетова е член на Изпълнителното бюро на БОК от март 1995 до януари 1998 г. и от ноември 2000 до ноември 2005 г., член на УС на БОК от януари 1998 до ноември 2000 г. и зам.-председател и член на Изпълнителното бюро от ноември 2005 до септември 2009 година.
Проверката е обхванала общо 76 души, които са били или са председатели и членове на управителните и контролните органи на БОК. За 19 е установена принадлежност към ДС.  Комисията по досиетата обаче обяви днес имената на 11 от тях, защото 8 души са починали и законът не позволява оповестяването им.
Ето останалите ръководители на БОК, свързани с комунистическите служби са – Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.
Виж решението тук