Новини

Комити, казаци и войници на Наполеон ще се сражават в Добрич

Хайдути, каубои и донски казаци ще се сражават в Добрич в събота по време на втория национален турнир по стрелба с преднопълнещо оръжие. Домакин и организатор на събитието, което ще започне в 13.00 часа в Стрелбищен комплекс "Рекар", е Военно-историческият клуб "46-ти пехотен добрички полк" – гр. Добрич.
Над 50 бойци от София, Етрополе, Плевен, Русе, Шумен, Варна, Велики Преслав, Велико Търново ще участват в уникалното състезание с оръжия от 18-19 век. Стрелците ще бъдат облечени в униформи на въстаници, в носии, ще влязат в кожата на донски казаци, ще демонстрират войнишки дрехи от времето на Напоелон. Ще има и уестърн, обясни пред Бележник д-р Добрин Добрев, от добричкия клуб. Всички участници в турнира ще стрелят с оръжия реплики на старинните кремъчен пистолет, кремъчна пушка, капсулен пистолет, капсулна пушка и капсулен револвер. Бойни умения с шашка ще покаже ВИК "46-ти пехотен добрички полк" – гр. Добрич.
Домакините са предвидили възможност едновременно да стрелят по шест участника. За победителите във всяка дисциприна са предвидени златни, сребърни и бронзови медали. Входът е свободен.