Новини

Кметът на Балчик: Не се свличат къщи край Албена

Старата снимка, която показват националните медииСтарата снимка, която показват националните медииНе се свличат къщи край Албена, медии показват стари снимки. Това обясни пред Бележник кметът на Балчик Николай Ангелов. Той даде отговор на нашето питане по повод циркулиращата вече две денонощия "новина", разпространявана от национални информационни агенции и сайтове, че "къщи се свличат край Албена заради свлачище".
"Това се случи през юни миналата година. В момента няма разрушена сграда. Правихме последно вчера инспекция на свлачището.", обясни Ангелов. Добави, че сега се наблюдава леко движение на земните пластове с около метър.
Как бе изфабрикувана новината
Новината бе скалъпена от варненски сайт в неделя вечер. Съобщението се появи на фона на наводненията, вероятно за да напрегне още повече обстановката. Наша проверка установи, че е цитирана по грешка стара информация от добрички вестник, в която се описва, че "къщи се свличали като кибритени клечки в Кранево, но кметът на селото не можел да отиде до мястото". Минути по-късно най–мощната жълта агенция в България цитира новината от варненския сайт и я тиражира. На другия ден същата агенция премести мястото на действие в местността  Фиш–Фиша край Албена, защото "проверила от свои източници". А след две денонощия обиколки в нета, това ужасяващо съобщение, вече бе цитирано и от доста сериозни сайтове.

Коментари  

+3 #1 Знеполски 04-02-2015 20:28
"Старите" снимки са отпреди два месеца! Къщите обаче продължават да се свличат. А кой даде разрешение отсреща да се строи 6 етажен хотелски комплекс, отново върху свлачищна зона!? Когато тръгне и той някои хора ще трябва да влязат в затвора!
Цитиране