Новини

Иво Мирчев: Партии не искат електронно гласуване, за да контролират купения вот

Иво МирчевИво МирчевЕдна особена кампания беше проведена в края на тази седмица в Добрич – по всички определени за агитация места се появиха плакати, които призовават депутатите да подкрепят електронното гласуване. Постерите бяха разлепени от доброволци, които участват в инициативния комитет "Гласувай без граници", представляван от Мануела Малеева.
Целта е да издействаме промяна в изборния кодекс, която да позволи на всички българи да гласуват през интернет, обяснява добричлията Иво Мирчев, който е един от активистите в кампанията. Инициативата е подкрепена от множество IT специалисти, общественици, социолози, юристи. Присъствието на Добрич в ИК е много стабилно – освен Иво Мирчев там има още двама известни добричлии – Красимир Гаджоков и Боян Юруков.
Част от партиите не искат да има електронно гласуване, защото по този начин контролират купуването на гласове. Ако наистина го искаха, можеха в годините да предложат съответните изменения в Избирателния кодекс. Нямат интерес обаче да го направят, защото ако бъде въведено електронното гласуване, ще има по-голяма представителност, ще гласуват хора от чужбина и много повече млади хора. Така купуването на гласове ще бъде оскъпено, а целият процес – непрeдвидим, коментира пред Бележник Иво Мирчев.
Във вторник трябва да заседава правната комисия в парламента. Една от темите е въвеждането на електронно гласуване. Първоначално подкрепа за идеята заявиха Реформаторският блок и АБВ. Вчера парламентарната шефка Цецка Цачева обяви, че ГЕРБ също ще подкрепи гласуването през интернет.
Припомняме, че на 25 октомври м.г. близо 2 000 000 български избиратели дадоха своя вот  "За" възможността да гласуват на избори и референдуми дистанционно.