Петък, 12-ти юли 2024 г. | 22:37:44

Новини

Името Мохамед е най-популярно в Англия, изпреварва Джек и Хари

Мохамед е най-популярното име сред новордените в Обединеното кралство, сочат данните за 2014 г., съобщени от британската компания "Бейбисентър" (BabyCentre), която редовно публикува съответната статистика.
Доскоро Мохамед се смяташе за най-популярно предимно в Лондон. Името е изписано по повече от 12 различни начина. Официалното изписване на латински е Mohammed, но има и различни вариации, сред които Muhammad, Mohammad, Muhammed, Mohamed, Mahamed и Mohmmed.
В традиционния списък на първите сто на "Бейбисентър" в сравнение с миналата година, името успя да преодолее 27 позиции, изпреварвайки дори така популярните за Великобритания имена като Джек, Хари, Чарли и Джеймс, които са в първата десетка.
Според официалните данни от 2009 г. името Мохамед отново бе най-предпочитаното от британците. За същата година 7549 деца са кръстени на ислямския пророк.
Както съобщава служителката в компанията Сара Редшоу, тенденцията отразява "растящото културно многообразие" на Обединеното кралство.
"С всяка година все по-голям брой новородени в нашата страна получават арабски имена", съобщава главният редактор на сайта на "Бейбисентър".
Статистиката е валидна както за момчетата, които все по-често се наричат Омар, Али или Ибрахим, така и за момичетата.
За първи път в британския "топ 100" влиза и широко разпространеното в арабските страни име женско име Нур.
С 59 пункта – до 35-то място – се качи и Мариам.
Но засега при момичетата няма конкуренция на традиционните за кралството София, Емили, Лили, които продължават да са най-популярни и през 2014 г.
Последни новини