Новини

И на домашните котки ще слагат микрочип

Всички домашни котки задължително да бъдат с микрочип, предвижда промяна в Закона за защита на животните и в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Ако стопаните откажат, на домашните им любимци ще се забранява ваксината срещу бяс. Чипирането ще струва между 30 и 50 лева.
Идеята е да се реши проблемът с бездомните животни и да се затегне контролът над хората, които изхвърлят на улицата домашните си любимци.
Котките също влизат в единен регистър, за да бъдат намирани лесно и да не се изхвърлят безнаказано на улицата, коментират от земеделското министерство пред бТВ. "Бездомните животни са се появили на улицата благодарение на безотговорността на нас, хората. След като има задължително чипиране, това ще даде възможност и за налагане на санкции”, е мнението на д-р Марина Иванова от фондация "Четири лапи".
Ветеринарните лекари обаче са категорично против забраната да ваксинират животни без чип. „Не може общината да котнролира стопаните чрез нас, чрез лекарите да ни забранява да си вършим здравната услуга. Това според мене е парадоксално", смята д-р Ранко Георгиев. Според него забраната за ваксиниране срещу бяс и на  кучета, и за котки без чипове крие рискове. "Част от заболяванията, срещу които ваксинираме любимците са зоонози, т.е., те са опасни и за нас, хората", обяснява специалистът.
Поправките в двата закона ще бъдат подложени на обществен дебат, преди да се внесат за разглеждане в Министерския съвет.