Новини

Хор "Добруджански звуци" с две покани в чужбина

Хор "Добруджански звуци" | Снимка: Дарик ДобричХор "Добруджански звуци" | Снимка: Дарик ДобричДве гостувания в чужбина подготвя за новия си творчески сезон хор
"Добруджански звуци". Едната от предстоящите прояви е в Анкара, а другата в унгарския град Залаегерсег.
Поканата  от турската столица Анкара отправя професор  Ахтер Дестан, която ръководи Девическия хор при Министерството на културата и туризма. Познанството й с диригентката  на добричкия хор Елвира Пастърмаджиева датира  от студентската скамейка.  Родената в България Ахтер е  завършила със златен медал Музикалната академия в класа на Васил Арнаудов. Гостуването на певческата формация от Добрич в Турция ще бъде през 2015 година.
Хор "Добруджански звуци" предвижда догодина и визита  в побратимения унгарски град Залаегерсег. За последно нашенците са пели там преди  30 години. Сега Пастърмаджиева полага усилия да възстанови позаглъхналото музикално сътрудничество. Времето на големите турнета, с пътуване от десетина и повече дни, е отминало за българските музиканти. "Вече сме обиколили Европа. Да  я повтаряме – няма нужда. Нямаме и финансови възможности", отбелязва Елвира Пастърмаджиева.                   
Диригентът на "Добруджански зувци" обещава поне  сто и двадесет минути красива италианска музика по Коледа в Добрич. Американски произведения ще прозвучат и в друг концерт на състава, предвиден  на добричка сцена през пролетта на следващата година.   Репертоарът на "Добруджански звуци" е толкова разнообразен, че би позволил на хора да изнесе самостоятелен концерт с продължителност пет часа, казват наблюдатели.                  
Преди броени дни добричлиите с ангелски гласове направиха запомнящо се участие в третото издание на фестивала "Музиката и морето". Той събра близо  900 изпълнители  от 16 до 21 септември в Паралия Катерини, Гърция. Добруджанската хорова формация се представи  с две програми, включващи фолклорна и италианска музика. Аплодисментите бяха за "Каква мома видях, мамо" от Емануил Манолов, "Ръченица"  от Добри Христов, "Що ми е мило и драго", хармонизирана от Петко Стайнов и "Хубава си, моя горо". По време на престоя си в Гърция  хористите посетиха манастирите, намиращи се на каменното възвишение Метеора.