Новини

Грипен вирус с обриви пълзи из страната

Пролетен парагрип с обриви по цялото тяло върлува из страната, съобщава началникът на детското отделение в Инфекциозна болница в София д-р Атанас Мангъров пред в.  "Преса". Само за седмица заразените са се увеличили с 20%. Необичайно ниските за сезона температури са виновни за повишената заболеваемост.
Коварният вирус се характеризира с обрив по цялото тяло, който се появява в края на острата фаза. През първите 3-4 дни се вдига температура, която при малчуганите може да стигне и до 40 градуса.

Децата имат силно главоболие, чувстват се отпаднали. При повечето се появяват диария и повръщане, а към петия ден идват пъпките.
"Те покриват цялото тяло, както и главата и лицето, а много родители и дори джипита го бъркат със скарлатина", посочва д-р Мангъров. Това е проблем, защото се започва веднага с антибиотик, който може само да влоши състоянието на хлапетата.
При около 20% от болните се стига и до усложнения като ангина, отит или пневмония. Родените след 2005 г. са по-малко застрашени от сериозни бактериални инфекции, защото са ваксинирани.
"Възрастните обаче не биват да подценяват вируса и задължително трябва да си останат вкъщи за седмица, да минат на щадяща диета и да пият повече течности", съветва специалистът.
Най-много са болните в София-област, където всеки 94 души на 10 000 население са заразени. Повишена заболеваемост има в Ловеч, Русе, Шумен, Стара Загора, Велико Търново и Плевен.
 Вирусът все още не е стигнал до Търговище, където няма нито един регистриран случай, както и в Кърджали. Няма сведения и за Добрич.