Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 01:53:11

Новини

Глобяват мъж, заложил крадена от брат му техника на англичанин

ИлюстрацияИлюстрацияРайонният съд в Тервел глоби с 1000 лева мъж от с. Жегларци, попълнил невярна декларация в заложна къща. С подписа си С.В.Г. удостоверява, че e собственик на оставените като залог телевизор и компютърна система. По-късно  полицията установява, че те са задигнати от частния имот на англичанин.
На 12 февруари Г.В.Г. се промъква в жилището на  чужденеца, пребиваващ продължително в България. Крадецът изнася телевизионния приемник и компютърната техника.  Неговият брат ги оставя в заложната къща на с. Орляк срещу сумата от 100 лева. Служителят в офиса съставя т.нар. заложен билет,  който изисква представянето на лична карта и декларирането на определени обстоятелства. В рамките на акция за противодействие на криминалната престъпност, на 4 април полицейски служители  проверяват документацията, свързана с контрола върху произхода на вещите. Органите на реда извършват справка в регистъра за сключените сделки, за да видят дали има имущество, обект на престъпление, а от там да намерят и лицата, които са го заложили. Разследващите събират пълния набор от доказателства, годни да издържат в съда – заложни билети, разпечатки от регистри, свидетелски показания на служителя в офиса, иззети вещи. Срещу С.В.Г. е заведено досъдебно производство, извършена е почеркова експертиза за подписа и ръкописния текст в документите. Повдигнато е обвинение заради невярно вписаното от мъжа обстоятелство, че е собственик на заложените вещи.
За извършеното престъпление законът предвижда  лишаване от свобода до три  години  или глоба. Чистото съдебно минало  на обвиняемия позволява освобождаването му от наказателна отговорност и налагането на административно наказание. Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в 15-дневен срок.
Последни новини