Новини

Галерия* продава керамики на Стоимен Стоилов, за да помогне на отец Иван

Керамиката "Козел"на Стоимен СтоиловКерамиката "Козел"на Стоимен СтоиловОнлайн галерията за съвременно българско изкуство "Кавалет"  организира благотворителна акция в помощ на дома за сираци на отец Иван. Директорът по онлайн продажбите Валерий  Пощаров – младши информира, че са избрани две рисувани керемики на Стоимен Стоилов, които се предлагат на символичните цени  от 1100 лева. Изображенията на митични същества са сътворени от маестрото на линията  през 1986 година.
Художествените произведения  са в профил, в един и същ формат. Поставени едно до друго те си кореспондират изключително добре и си заслужават  парите. За почитателите на Стоимен Стоилов неговите "Козел" и "Риба" имат много по-висока изобразителна и сантиментална стойност.  Носителят на престижната Хердерова награда не е правил подобни керамики от дълго време. Като създател на модерни митове той предприема само кратко завръщане  към този свой стил през 2006-07 година. Сега колекционерът д-р Ернст Трифон Юде се разделя с ценните си експонати, за да подкрепи  дома в Нови хан.  За каузата той се доверява на галерия "Кавалет", която  през годините работи плътно със Стоилов и популяризира  още негови творби. Юде  пък неотлъчно живее с проблемите на приюта и често се заема с благородни мисии за обитателите му.
"Риба"-та на Стоимен Стоилов"Риба"-та на Стоимен СтоиловОтец Иван  е  отправил поредния  апел за помощ към благодетелите след като  е претърпял катастрофа и операция. В тежите мигове на лично изпитание тревогата на свещеника е за  осигуряването на храната и отоплението за предстоящата зима. Днес в общността му живеят 290 души, от които 110 деца.
Пощаров-младши съобщи, че отец Иван ще издаде сертификат на благодетеля, който  ще се сдобие с  рисуваните керамики. Артистичният мениджър на галерията  е убеден в значимостта на дарителските жестове: "Изкуството винаги се опитва да заема социална роля и е много красиво когато повече хора станат съпричастни, отделят средства. Благотворителите, меценатите подкрепят самия процес и живо насърчават авторите."  

*През 1993 г. отваря врати първият филиал на галерия "Кавалет" в Добрич и Албена.  

През 1998 г. се създава се основното крило на галерия "Кавалет" във Варна.

Коментари  

+1 #2 Viara 26-11-2014 10:46
Прекрасни творби! Благодаря за линка.
Цитиране
0 #1 Кирил Добрев 25-11-2014 21:31
Линк към картините на автора - cavalet.bg/kartini-stoimen-stoilov.html
Цитиране