Неделя, 16-ти юни 2024 г. | 03:37:11

Новини

Филмът за швейцареца с българско сърце Луи Айер пристигна в Добрич

През 1894 година група от швейцарски учители пристигат в България по покана на министъра на просвещението, за да обучат българските ученици на спортна дисциплина. Един от тях – Луи Айер , поставя не само основите на спорта в страната ни, но и доблестно повежда дружина от смели български доброволци по страшния и кървав път на войните за национално обединение. Чужденецът с българско сърце се установява и работи у нас повече от 20 години и избира България за дом на децата си.
Любовта към родината ни го отвежда на фронта в три войни. Луи Айер се сражава в българска униформа и загива по време Първата световна война.
Лентата е изградена върху архивни кадри, документи, разкази на съвременни специалисти и исторически възстановки с десетки статисти. Екипът на филма разговаря с наследниците на Луи Айер в родния му град Веве (Вьове) Част от сцените и интервютата са заснети в  Русе, Лом, Силистра, София, Сливен.
Продукцията "Швейцарецът с българско сърце" е реализирана от екипа на "Българска история". Филмът е в Добрич по покана на Регионалния  исторически музей, със съдействието на община град Добрич и кино "Икар" -Той ще бъде прожектиран  на 11 декември (четвъртък) от 18.15 часа в кино "Икар". Пак в четвъртък, но от 12 часа в Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий" - Добрич ще се състои среща на създателите на филма с ученици и преподаватели от училището.
Последни новини